https://www.mobil.se/nyheter/kronikor/kommentar-gor-tillverkarna-telefoner-vi-inte-vill-ha
566208
Krönikor
Resultat av läsarenkät

Kommentar: Gör tillverkarna telefoner vi inte vill ha?

Försäljningen av smartphones avtar. Det beror på att folk har kvar sin gamla mobil längre, men beror det i sin tur på att folk inte vill ha de nya modellerna tillverkarna gör? Vår läsarenkät kan tyda på det.

Det finns en tydlig försäljningstrend på smartphonemarknaden. Tiden det går mellan att man byter ut sin telefon har ökat från drygt två år till närmare tre, och det syns på försäljningsstartistiken där smartphoneförsäljningen vikit ner något. Att folk har kvar sina telefoner längre ser jag som i grunden positivt. Det visar att telefonerna håller längre och att man inte gör sig av med något man tycker fungerar bra. Men det behöver förstås inte vara hela förklaringen. Det kan ju också vara så att tillverkarnas nya modeller inte är vad användarna efterfrågar.

Vi frågade våra läsare vilket materialval ni föredrar på baksidan av mobilen. Vi fick över 700 svar, där nästan hälften föredrog metallbaksida på mobilen. Mer än en tredjedel hade plast som favoritmaterial, och bara 11 procent tyckte bäst om att ha glasbaksida på mobilen.

Tittar vi sedan på vad som släppts i Sverige i år är siffrorna närmast de omvända. Av 24 toppmodeller (vilket jag definierar som telefoner med chipseten Snapdragon 835/845, Kirin 970/980, A12 Bionic eller Exynos 9810) hade 21 glasbaksida, och intressant nog var det bara tre telefoner från Xiaomi som hade andra material (en vardera i metall, plast och keramik). I lägre prisklasser finns det lite fler metallmobiler, men fortfarande dominerar glas som materialval bland 2018 års mobiler.

En teknisk förklaring till varför tillverkarna väljer bort metall är att du inte kan bygga en telefon med trådlös laddning i metall. Men bara drygt hälften av de 21 toppmobilerna i glas har trådlös laddning. Och frågan är om det är en teknik användarna är tillräckligt intresserade av.

Kanske behöver mobiltillverkarna lyssna mer på vad konsumenterna faktiskt vill ha om inte mobilförsäljningen ska falla ytterligare?

Vilket materialval föredrar du på mobilens baksida?

Vilket materialval föredrar du på mobilens baksida?

566183