Annons

Var är fingeravtrycksläsaren?

Läcka avslöjar designen på Moto Z3 Play

Läckta bilder på skal från en skaltillverkare ger en ledtråd om hur Motorola planerar att gå vidare med sina modulära telefoner.

Publicerad Uppdaterad

I dagarna väntas Motorola lansera nytt i Moto G-serien, men det är förstås inte det enda företaget har på gång. Vi kan förstås också vänta oss nyheter i den modulära Moto Z-serien, och först ut väntas mellanpristelefonen Moto Z3 Play vara.

Motorolas Moto Mods fästs på telefonens baksida med magnetlås, och Motorola har tidigare lovat att alla befintliga moduler ska fungera med tredje generationens Moto Z-lurar. Det innebär att baksidan måste se mer eller mindre identisk ut. Motorola var förutseende och gjorde ett rejält utrymme för kamera i utformningen, som ser ut att komma väl till pass när nu Moto Z3 Play ser ut att få dubbla kameralinser. Däremot finns ingen möjlighet att flytta fingeravtrycksläsaren till baksidan, vilket förstås innebär svårigheter när skärmen ska täcka allt större del av framsidan.

En lösning som Huawei har valt med sin P20-serie är att ändå ha en smal fingeravtrycksläsare nedanför skärmen. Av skalbilderna att döma ser det snarare ut som att Motorola valt lösningen att sätta fingeravtrycksläsaren i sidoknappen. Denna lösning hade Sony fram till XZ1, och det som talar emot den är att Sony inte kunde sälja sina mobiler med fingeravtrycksläsare på sidan på grund av någon ospecificerad patent/licenstvist, som rimligen borde drabba även Moto Z3 Play. En möjlighet är förstås att det är Motorola som äger patentet, eller att de har betalt för att använda det, en annan är att Moto Z3 Play inte är aktuell för USA.

Frågan är vad Motorola väljer att göra med efterföljaren till Moto Z2 Force som kan väntas komma till hösten. Motorolas toppmodell har som en av sina specialegenskaper att vara extra tunn, vilket förmodligen utesluter att fingeravtrycksläsare skulle få plats på sidan. Antingen kan man då göra som Huawei och klämma in den under skärmen ändå, eller som Apple och skrota den helt till förmån för ansiktsigenkänning eller någon annan teknisk lösning. Motorola har förmodligen redan bestämt sig och om ett par månader lär vi få veta.

Källa