Iphone 6S

Läckta detaljer om Force Touch

Telefonen i bild är en Iphone 6 Plus.

Den ryktade Force Touch-tekniken till Iphone 6S som förväntas släppas i september får fler detaljer av icke namngivna källor.

Publicerad Uppdaterad

Än så länge har vi inte hört så mycket om hur Force Touch skulle komma att användas i Apples ryktade telefon Iphone 6S. Nya uppgifter från ej nämnda källor till 9to5mac säger att tekniken används för genvägar till olika funktioner i mobilen.

Tekniken i sig ska enligt en källa internt kallas Orb och används oavsett vart du är i telefonen. Du sägs bland annat kunna gå in i kartappen och sen använda Force Touch för att köra igång navigering utan att öppna upp några extra menyer. I Music så kan du använda Force Touch för att få upp alternativ som att lägga till en låt i en spellista eller spara den offline. Idag klickar du till höger om låtarna i låtlistan för att få upp de alternativen.

Det ska också finnas genvägar i hemmenyn. Trycker en användare på samtalsikonen säger källan att det går att välja röstmeddelanden. Gör du samma sak på ikonen för nyhetsappen skulle kan den ta dig till favoriter, dina favoriter eller anpassade nyheter.

En del saker som finns i den senaste Macbook-modellen som stödjer tekniken sägs också finnas i Iphone 6S. Du ska bland annat kunna använda Force Touch på en länk för att se en förhandstitt. Du ska även kunna få definitioner på ord, trycka ned en kontakt för att få upp kontaktinformation eller en kartvy.

Enligt uppgift så ska Force Touch visas på tre sätt i telefonen: Inget extra visas alls vilket vi tolkar som att du förs direkt till en annan del i en app, ett gränssnitt som visas runt området du trycker ner, och listan vi nämnde tidigare som till exempel visas i botten av skärmen likt när du klickar till höger i en låtlista.

Utvecklare som vill utnyttja tekniken kan få vänta lite. Man säger att det ligger i planeringsstadiet för Apple att öppna upp tekniken åt andra utvecklare. Stämmer ryktena är det alltså möjligt att utvecklare inte kan utnyttja den här tekniken vid släpp.

Källorna säger också att det ska medan tidigare modeller stödde inspelning i 4K så är det obekräftat om nuvarande modeller också gör det. Utöver det säger källorna att telefonen bär på ett snabbare A9-chip, två gigabyte arbetsminne, snabbare LTE och chip som ska ge telefonen bättre batteritid. Tidigare uppgifter har sagt att telefonen också utrustas med en 2K-skärm och att den blir lite tjockare än Iphone 6.

Apple förväntas lansera två modeller varianter på telefonen, Iphone 6S och Iphone 6S Plus. Ett släpp är väntat mot mitten av september och rykten säger att det blir den 9 september.