Supersnabb och supertunn?

Läckta specar på Huaweis toppmodell

Huawei Ascend P8 ser ut att kunna bli en telefon som kan mäta sig med det bästa konkurrenterna har att erbjuda.

Publicerad Uppdaterad

Det blir ingen ny toppmodell från Huawei på Mobile World-mässan. Den väntade Ascend P8 lanseras i stället på ett separat event i London den 15 april. Om de specificationer som läckt ut från Weibo-kontot @Ubuntu团队 är att lita på ser det ut att vara en telefon värd att vänta på.

Chipsetet ska vara företagets eget Kirin 930, vilken väntas använda en arkitektur med fyra snabba A57-processorkärnor och fyra strömsnåla A53-kärnor, det vill säga samma upplägg som Qualcomm använder i Snapdragon 810. Läckan tillägger att denna kommer att vara gjord i en 16 nm-process. Nm står för nanometer och syftar på bredden på ledningarna i kretsen. Smalare ledare ger mindre transistorer, snabbare överföring och mindre energiåtgång. Qualcomm väntas inte ha ett chipset gjord i en 16 nm-process förrän i höst, vilket innebär att Huaweis chipset kan visa sig vara snäppet vassare än Snapdragon 810.

Enligt läckan ska telefonen ha en unibody-konstruktion av zirkonoxid-porslin och glas på bägge sidor, med en tjocklek på endast 6 mm. Batteriet väntas vara på 2600 mAh, vilket är i mindre laget, men Huawei brukar vara bra på strömsparfunktioner.

Huawei har tidigare nämnt att man siktar på att förse Ascend P8 med någon form av avancerad kamerateknik. Det har ryktats om en 13-megapixelkamera med optisk bildstabilisering. Läckan refererar även till dubbla kameror, vilket skulle betyda att den har samma kameraarrangemang som företagets nya Honor 6 Plus, där kamerorna kan skapa kort skärpedjup i bilden.

Tidigare rykten har talat om en 5,2-tumsskärm med upplösningen 1920 x 1080 pixel, 3 GB arbetsminne och fingeravtrycksläsare. Detta till ett pris på 2999 yuan, vilket borde bli cirka 5000 kronor inklusive moms. Det låter med andra ord som Ascend P8 kan bli en riktigt vass telefon som tål att jämföras med HTC:s och Samsungs kommande toppmodeller, som bägge väntas lanseras den 1 mars.

Källa