https://www.mobil.se/nyheter/l-tsastatuering-kan-styra-mobilen
561867
Nyheter
Microsofts guldexperiment

Låtsastatuering kan styra mobilen

Microsofts utvecklingsavdelning jobbar, tillsammans med amerikanska universitetet MIT, på att ta fram en tillfällig tatuering som kan användas som styrplatta till mobilen.

De tillfälliga tatueringarna som integreras med mobilen kan ha olika form tack vare att de tillverkas av bladguld, något som liknar tunn metallfolie på huden. De kan även ha tre olika funktioner. Det första användningsområdet är som styrplatta till en enhet. Den andra är som en slags skärm på huden, exempelvis en eldtatuering som ändrar färg utifrån hur du tycker att du mår. Den sista är som NFC-tagg som en mobil kan läsa av. 

Skaparna av tatueringarna har gjort processen så enkel som möjligt så att alla ska kunna skapa sina egna digitala bladguldstatueringar. Kretsarna kan ritas upp i ett vanligt ritprogram på datorn. Sedan skriver man ut bilden som en mall man applicerar bladguldet på. Guldlagret fungerar som ledande material. På det kommer sedan kretsdelen och så sätter man fast allting på huden med en vattenbaserad överföringsprocess. 

Projektet går under namnet Duoskin. Microsoft och MIT har publicerat en skrift som beskriver projektet, som officiellt kommer att presenteras i september på International Symposium on Wearable Computers i Tyskland.