Lämna plånboken hemma
Charlie Eldh ser framför sig att mobilen används som betalmedel och för signering och identifiering.
Snart kommer plånboken tappa sin betydelse. I alla fall om Svenska Paysystems får som de vill.
En av de största utmaningarna för handeln under de närmaste åren kommer att vara övergången till en mobil, virtuell valuta. Fördelarna är många men det handlar också om att utrustning och teknik skall köras in med nya rutiner. Men det kanske största hindret för en snabb och smärtfri utveckling är kanske ändå p>
Charlie Eldh är VD för Paysystems och en av de många entreprenörer som verkar på marknaden för mobilbetalningar.
- Kardinalfelet som många gör är att de slåss för att äga kundrelationen när det gäller mobila betalningar. Men det här skiftet kommer inte att göra att man förlorar kunder. Det som ofta glöms bort i det här revirtänkandet är att totalmarknaden tillväxt skadas. Mitt huvudbudskap är mobilen relativt snabbt kan bli ett betalmedel, men då krävs det att marknadens aktörer samarbetar och inte motarbetar. Ingen kommer att lyckas med det här själv, menar Eldh. På frågan om hur snabbt ett skifte på betalmarknaden kan ske, svarar Charlie Eldh fem år.
- Jag tror att det kommer ta en viss tid att få ut terminalerna och rutinerna. Dessutom är det vissa kostnader att ta i kassaledet. Men pionjärerna i detaljhandeln kommer nog att rulla ut sina mobila betallösningar redan inom ett par år, tror Eldh.
Paysystems produkt CMS-Cash är en plattformsoberoende betallösning som godkänts av Finansinspektionen för transaktioner upp till 15000 Euro.Grundenidén bygger på tre patentansökningar för mikrobetalningar och säkerheten är rigorös. Informationen krypteras med 1024 bitar och ingen information sparas i mobilen. Användaren installerar en klient på sin telefon som direlkt interagerar med betalservern och ger möjlighet att utföra betalningar lika fort som det tar att ladda en mobil hemsida. Det går att utföra vanliga betalningar eller skicka pengar person-till-person. Den fasta avgiften för en transaktioon ligger på 2,75 kronor, men är lägre för mindre summor. Mjukvaran interagerar direkt mot SIM-kortet och pengarna kan antingen dras direkt från ett kontantkort eller komma på faktura. Kunden kan också fylla på sin mobila "plånbok" över operatörsnätet om han först kopplat ihop den mobila plånboken med sitt bankkonto.
Det Charlie Eldh ser framför sig är att mobilen inte bara blir ett betalmedel, utan även används för identifiering och signering.
- Ett exempel på att många affärsmodeller idag punkteras är operatörernas och aggregatörernas höga avgifter. Anledningen till att en så låg procent kan betalas ut till innehållsleverantören och anlednignen till kreditgränsen på 199 kronor är just att man inte kan verifiera avsändaren. Det här problemet måste lösas på en central nivå. Bankerna har en enormt stor roll att spela här, men det är förmodligen operatörerna som har störst möjligheter att innovera. Det som är spännande med den här branschen är att det kommer att förändra hela banksektorn. Varteftersom vi minskar mängden sedlar och mynt ute i samhället, kommer vi också att öka acceptansen för andra virtuella valutor. Dessa nya valutor kanske inte ens står under Riksbanken, vilket kommer att ställa helt nya krav på clearing och systematiserad hantering, förklarar Eldh.
Fakta Charlie Eldh
VD Charlie Eldh har tidigare arbetat inom rese- och turistbranschen bland annat hos SAS och Vingresor. Innan han kom till Paysystem Sweden som vd var han direktör inom Scandic Hotels samt senare vd för Gröna Lunds Tivoli. Charlie Eldh har även uppdrag i Springtime Travel AB och är styrelseledamot i Orsa Grönklint AB.