https://www.mobil.se/nyheter/lanserat-ios-11-f-r-iphone-och-ipad
563516
Nyheter
WWDC 2017

Lanserat: Ios 11 för Iphone och Ipad

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/Ska%CC%88rmavbild%202017-06-05%20kl.%2020.55.27.png?itok=DeQBohBD', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/Ska%CC%88rmavbild%202017-06-05%20kl.%2020.55.27.png?itok=txku2A5R', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/Ska%CC%88rmavbild%202017-06-05%20kl.%2020.55.27.png', w: 924, h: 504, title: ' ' },]
En helt ny Appstore och många exklusiva nya Ipad-funktioner.

De stora nyheterna i Ios 11 rör nya Ipad-funktioner, förbättringar för levande bilder och AR-funktioner som kan vara en hint om framtiden.

Meddelanden med olika effekter och appar integrerade blir mer synliga i Meddelande-appen och alla dina meddelanden sparas i molnet och synkas mellan enheter. Det här gör att de inte behöver ta så mycket plats på enheten i sig och om du tar bort ett meddelande försvinner det på alla enheter. Det gäller både Mac och Ios.

En ny app anpassad för Imessage är Apple Pay som gör att du kan skicka penbar mellan personer. Nu finns ju inte Apple Pay i Sverige så det här rör inte oss ännu.

Siri i Ios 11

Utseende och röst för Siri har uppdaterats för att låta mera naturligt. En ny funktion i Siri är översättning. Det är en funktion som släpps i betaversion nu. Fokus för Siri är inte bara att svara på dina förfrågningar och i Ios 11 kan Siri ta mer egna initiativ baserat på vad hon lär sig om ditt användande. Bokar du en resa i webbläsaren Safari, eller bokar ett möte så kan du få förslag om att lägga till det i kalendern.

Kameran i telefonerna är så klart använda av många. Med nya filmformat för både film och stillbilder ska kvaliteten bli bra samtidigt som du sparar lagringsutrymme tack vare mer effektiva kompimeringstekniker. 

Kontrollcenter komprimerat i Ios 11

Kontrollcentret som du får fram genom att svepa från nedre delen av skärmen har komprimerats så att allt samlas på en sida istället för att vara uppdelat. Genom att trycka hårdare får du fram mer information och fler valmöjligheter. Även låsskärmen och notiscentret är uppdaterat. På låsskärmen ser du de senaste appnotiserna, men sveper du upp får du även de som kommit tidigare under dagen. På det sättet kombienras alltså funktionerna i låsskärm och notiscenter.

Levande bilder ger effekter

Levande bilder innebär att du får en film som visar vad som hände före och efter bilden varje gång du tar en stillbild. Mer effekter finns nu så du tack vare denna funktion kan spara en annan bild som huvudbild om du missade exakt rätt ögonblick. Du kan även skapa olika typer av animationer, loopar och simlulera lång slutartid.

Kartor och billäge

Kartor i Ios 11 har fått en hel del nya uppdateringar, bland annat för inomhusnavigering så att du kan hitta var säkerhetskontrollen och andra funktioner är på flygplatser. En rad olika amerikanska flygplatser är med från start och fler ska tillkomma. En annan funktion är billäget som blockerar appnotiser när du kör. Den känner av att du sitter i bilen via bluetooth eller wlan och föreslår billäget. Får du ett sms kan telefonen skicka ett automatiskt svarsmeddelande som säger att du återkommer när du kört klart. Är det akut kan den som hör av sig svara med ett sms för att på det sättet släppas igenom spärren.

Fler Ios 11-nyheter

En hel del nyheter kommer även Apple Music tillgodo. Ios 11 får stöd för ljud i multiroom via olika sådana högtalare och har du besök kan den som kommer på besök lägga till låtar till den gemensamma spellistan. För utvecklare är maskininlärningsfunktioner som lanseras betydelsefullt.

Den stora nyheten enligt Phil Schiller att Appstore får ett helt nytt utseende. Det är första gången som Apple gör en så här stor förändring av butiken. Inspirationen ser ut att ha kommit från Apple Music-appen.

En ny Idag-flik lyfter upp höjdpunkter och sedan finns en flik för appar, en för spel samt för uppdateringar och sökningar. Alla appar har fortfarande en egen sida, men baserat på vilka appar du har kan du även se in-app-köp, som nya banor i spel, direkt i butiken.

AR-intitiativ i Ios 11

Pokemon Go är ett exempel på AR, eller Förstärkt verklighet. Ett nytt utvecklarpaket kallat ARkit ska göra det här enklare för mjukvaruutvecklare att skapa. Det handlar alltå om att kombinera verkligheten som kameran kan uppfatta med virtuella objekt. Under demonstrationen visades hur man kan placera en virtuell kopp med varm dryck och en lampa på ett riktigt bord och de virtuella prylarna kan man sedan flyttas runt så att skuggor och rök påverkas som om de var verkliga. Den tydligaste effekten är att virtuella objekt verkligen ser ut att ligga fast mot underlaget de placeras på och inte svävar någon eller några centimeter över marken på ett overkligt sätt.

Ios för Ipad

Appdocka i botten på skärmen gör entré i Ios 11 och den är tydligt inspirerad av vanliga Mac OS. Du sveper upp från botten för att göra ikonraden synlig. Man ska kunna dra och släppa bilder, texter och så vidare mellan appar. I Ios 11 finns en ny multitaskingvy för Ipad och du har olika arbetsytor så att du enkelt kan växla mellan olika arbetsuppgifter.

För anteckningar kan Ipad känna igen handstil. Om du skriver en handskriven anteckning så kan sökfunktionen hitta anteckningen om du bara söker efter orden du skrivit. Bland övriga funktioner finns möjligheten att skanna dokument genom att fota dem. Då justeras perspektiven och dokumentet visas så du till exempel kan signera med Apple Pencil. 

Den nya appen Files (Filer) ger tillgång till olika filer där du kan söka och hitta alla dina filer oavsett var de finns. Utöver en koppling till Apples Icloud finns även stöd för till exempel Dropbox, Box, Google Drive, Adobe Creative Cloud och andra. Det här kan vara särskilt smidigt när det gäller att hantera bilagor i e-post.

Publik beta för konsumenter av Ios 11 kommer i slutet av juni. Man anmäler sig på beta.apple.com.

Ämnen