Knapplöst

LG gör fingerläsare utan knapp

Att låsa upp telefonen med fingret är snart en teknik som kan gömmas under en skärm.

Publicerad Uppdaterad

Sedan fingeravtrycksläsarna började se dagens ljus i smartphones har det pratats om tekniker för att bygga in läsaren i skärmen istället för att köra med en dedikerad knapp.

Det är just vad LG har snickrat ihop och precis utannonserat. LG Innotek har nämligen släppt en fingeravtrycksläsare som inte måste förpassas till en dedikerad yta, vilket idag oftast utgörs av en knapp på fram- eller baksidan av telefonen (eller på sidan om du heter Sony). Den nya sensorn kan istället gömmas under skärmglaset och kräver därför ingen egen yta på telefonen. På så vis kan telefonerna göras mer kompakta och designas med renare former när det inte behöver tas hänsyn till en specifik knapp.

Det gör även att läsaren skyddas från repor, vilket har visat sig vara ett ganska stort bekymmer på bland annat Samsung Galaxy S7. LG:s läsare ska ha en felmarginal på 0,002 procent.

Däremot är LG inte först med att presentera tekniken. Även Qualcomm har presenterat en liknande lösning tidigare. Ingen av företagen har satt upp en specifik tidsram för när dessa läsare kan komma att dyka upp i faktiska telefoner, så vem som blir först återstår att se.