Många vill inte ta med sig sitt mobilnummer
Det var i september förra året, som möjligheten att ta med sig sitt gamla mobilnummer vid byte av operatör infördes, den så kallade nummerportabiliteten.
I november hade 12 000 mobilanvändare utnyttjat möjligheten - något som av en telekomanalytiker på Stelacon beskrevs som ett fiasko. Men Post- och telestyrelsen tyckte att det var för tidigt att utvärdera den nya reformen.
I maj i år hade 115 307 mobilanvändare valt att ta med sig sina gamla mobilnummer, enligt statistik från SNAP, Swedish Number Portability Administrative Centre.
- Vi är förhållandevis nöjda med det antalet, det här en långsiktig process. Många är ju än så länge bundna av sina gamla abonnemang, säger Ann-Marie Engvall, direktör på PTS, Post- och telestyrelsen.
Även Anders Wedar, VD på analysföretaget Stelacon, anser att 115.307 är godkänt.
- Det är en ganska bra siffra med tanke på att nummerportabiliteten funnits så kort tid.
Men det är ändå inte speciellt många med tanke på den stora andel som har mobiltelefon. Vad kan det bero på?
- En anledning kan vara att många vill byta mobilnummer, eftersom det gamla känns svårt och opedagogiskt. Många gamla mobilnummer har ju inte användarna valt själva utan fått sig tilldelade.
Först om ytterligare ett år är det möjligt att göra en relevant utvärdering av nummer portabiliteten, anser Anders Wedar.
I en nationell undersökning, som Stelacon gjort, framkommer det att så stor andel som drygt 62 procent av landets samtliga hushåll känner till möjligheten att ta med det gamla mobilnumret vid byte av operatör.