Google I/O 2016

Massor nytt i Android Wear 2.0

En helt ny version, den största uppdateringen hittills, av Android Wear för smarta klockor har visats upp.

Publicerad Uppdaterad

Android Wear 2.0 heter den nya versionen av Googles operativsystem för smarta klockor och den innebär en hel del nyheter, bland annat för träning, meddelanden och på själva urtavlan, men framförallt innebär Android Wear 2.0 att klockapparna nu kan köras oberoende av telefonen. På det sättet blir klockan betydligt smartare och du behöver inte ta med dig telefonen om du inte vill det. Det gör att Android Wear-klockor med egen uppkoppling oberoende av telefonen kan göra betydligt mer och under demonstrationen visades alla nya funktioner med telefonen som klockan kopplats till helt avstängd.

Urtavlorna kan i Android Wear anpassas på fler sätt och du kan välja vilken urtavla du vill och addera information från vilka appar du vill till den. På det sättet kan du alltså få nyheter, kalender, träningsinformation eller annan personligt anpassad information direkt i urtavlan. 

Rita bokstäver direkt på klockans skärm
För meddelanden har det tillkommit flera sätt att använda klockan för att svara på inkommande meddelanden. Utöver att tala in ett svar eller skriva på det lilla tangentbordet kan du även rita bokstäver direkt på klockans skärm som sedan Google tolkar. Det fungerade inte helt felfritt under demonstrationen, men det är ju en teknik som kan förbättras framöver.

För träning innebär framförallt möjligheten att slippa ha telefonen med att du helt enkelt blir mer fri. Sportappar kan dessutom känna av automatiskt när du börjar springa och därmed aktiveras automatiskt utan att du behöver starta dom manuellt. Eftersom appar går att köra direkt i klockan utan telefon kan du även starta Spotify direkt i klockan numera och lyssna på musik under träningen.