Har hittat ett kryphål

Micron har börjat sälja komponenter till Huawei igen

Den amerikanska flashminnestillverkaren Micron har börjat sälja komponenter till Huawei igen, trots den amerikanska svartlistningen av den kinesiska tillverkaren. Detta efter att man hittat ett sätt att kringgå embargot.

Publicerad Uppdaterad

Amerikanska bolag får inte sälja komponenter eller andra produkter till kinesiska Huawei. Detta efter att den amerikanska regeringen svartlistat företaget, som man menar utgör en säkerhetsrisk. Huawei har till viss del varit väl förberedda på en konflikt av det här slaget och har till exempel ett eget alternativ till Googles operativsystem Android under utveckling. Vissa komponenter kan man dessutom även köpa från annat håll än USA.

Många komponenter har dock visat sig kunna bli ett större problem, men nu har en amerikansk tillverkare hittat ett sätt att kringgå embargot utan att bryta mot några regler. Det handlar om flashminnestillverkaren Micron, som sedan några veckor tillbaka återigen levererar till Huawei. Det handlar om etiketteringen av komponenterna, som skiljer sig beroende på hur stor del av en komponent som består av amerikanska delar. Enligt Stifel Nicolaus-analytikern Kevin Cassidy så räknas ett chipp inte som amerikanskt om mindre än 25 procent av delarna kommer från USA.

Att Micron väljer att använda sig av den möjligheten för att sälja komponenter till Huawei är inte särskilt konstigt, med tanke på att företagets globala intäkter till hela 13 procent utgörs av beställningar från Huawei. New York Times har kommit med uppgifter om att fler amerikanska techbolag – däribland Intel – ska ha valt liknande lösningar, men inget av dem har bekräftat saken. 

Källa