Windows Phone först

Microsoft: Cortana till andra mobilsystem

Microsofts röstassistent Cortana kan enligt en Microsoft-representant komma även till Android och Ios.

Publicerad Uppdaterad

Microsofts röstassistent Cortana till Windows Phone har imponerat på användarna med sina funktioner som ibland överträffar Apples Siri och Google Now, detta trots att Cortana fortfarande bara är i Beta.

På konferensen SMX Advanced i Seattle talade Marcus Ash, som har titeln group program manager för Windows Phone, om framtiden för Cortana, och väckte stor uppmärksamhet då han sade att Microsoft funderar på att göra Cortana tillgänglig även till Ios och Android. Detta fick somliga att tolka uttalandet som att Microsoft funderar på att överge Windows Phone, och i ett senare uttalande och flera tweets förtydligade Marcus Ash Microsofts syn på saken ytterligare.

Han var tydlig med att prio ett för Microsoft var att göra Cortana på Windows Phone till den bästa röstassistenten på något system, och att översätta den till fler språk så att Cortana kan få global spridning. Därefter blir planerna mer diffusa. Klart är att Microsoft vill bygga in Cortana även i datorsystemet Windows, och att man då vill ha en integrerad upplevelse mellan telefon och dator. Det är här Android och Ios kommer in.

– När vi tänker oss framtiden tänker vi oss att även en Windows-användare som har ett annat mobilsystem än Windows Phone ska kunna få del av denna integrerade upplevelse av Cortana på datorn, säger Marcus Ash. Men han påpekar att det inte är ett självklart val.

– Om vi tänker oss fem-tio år in i framtiden, och dessa röstassistenter har blivit ett av skälen till vilket system du väljer, skulle Cortana också kunna vara skälet till att en Windows-användare känner att han måste ha en mobil med Windows Phone.

Källa