Annons

Haptisk återkoppling

Microsoft gör pekskärm som petar tillbaka

Microsoft testar tekniker för skärmar som ger fysisk återkoppling till användaren.

Publicerad Uppdaterad

I en nyupplagd Youtube-video från Microsofts utvecklingsavdelning presenterar utvecklaren Hong Tan vad tanken är bakom ett försök från Microsoft att återuppliva konceptet med haptisk återkoppling i pekskärmar.

Idén i sig är långt ifrån ny - för rätt många år sedan gav sig till exempel Blackberry på det här på bred front genom Blackberry Storm-mobilerna. Blackberry kallade sin teknik för Surepress och i princip innebar det att du kunde trycka ner hela skärmen ungefär som när du trycker ner en tangent på tangentbordet. Blackberry Storm och dess efterföljare Storm 2, vilka var Blackberrys första lurar utan knappsats, tog dock inte världen med den storm Blackberry hoppats på och fler försök har inte gjorts från Blackberrys håll med haptisk återkoppling sedan dess.

Microsofts video, där nya försök med haptisk feedback demonstreras, inleds med någon sorts krystad jämförelse mellan kapacativa pekskärmar och att använda en bilnyckel med tjocka handskar.

– Vi rör våra skärmar med en bortdomnad hand, men vi kan inte känna nåt annat än en bit kallt glas, säger Hong Tan i videoklippet.

Enligt Microsoft gör haptisk återkoppling i pekskärmar att det ska vara enklare för användarna att skriva text på dem.

– Vi har upptäckt att folk faktiskt skriver snabbare och med färre fel när de får den här typen av tangentklick istället för ljudåterkoppling, vilket typiskt sett används i den här typen av enheter, säger Hong Tan.

Den haptiska återkoppling som Microsoft arbetar med ska dock även kunna ha andra tillämpningar utöver fysisk återkoppling när du skriver på en skärm. På en variant av Lumia 920 som utrustats med haptisk återkoppling genom en ovanliggande skärm demonstreras tekniken genom ett schackbräde på skärmen. På schackbrädet gör den haptiska återkopplingen att de svarta rutorna känns strävare än de vita rutorna, vilka upplevs som mjukare, när användaren för fingrarna över skärmen.

I fallet med schackbrädet handlar det om elektrostatiskt skapade vibrationer som lägger en luftkudde under fingret när du för det mot skärmen. Det gör att ytan kan fås att kännas mer eller mindre mjuk eller sträv. Även Fujitsu har produkter med liknande teknik på gång och väntas lansera dem i surfplattor som ska släppas någon gång under nästa år, uppger Engadget.

Spana in videoklippet nedan. Är det här framtiden eller kommer det fungera lika dåligt nu som det gjorde för Blackberry 2008?

Källa