Annons

Diffus jättesatsning

Microsoft satsar miljarder på ”Sakernas internet”

Microsoft kommer att lägga motsvarande 42 miljarder kronor på ”Sakernas internet” (eller Internet of things, för den som föredrar det engelska uttrycket) under de kommande fyra åren. Det meddelar Azure-bossen Julia White i ett blogginlägg.

Publicerad Uppdaterad

Man överdriver inte om man påstår att den jättesatsning som Microsoft säger sig stå i begrepp att göra är aningen diffus. Det handlar – enligt ett blogginlägg signerat Azure-chefen Julia White – om att lägga motsvarande hela 42 miljarder kronor på det som kallas ”Sakernas internet” under de kommande fyra åren. Tanken är att investeringen ska medge att ”företag i alla storlekar och på alla kunskapsnivåer ska kunna ta fram uppkopplade enheter och program”. White skriver vidare att Microsofts plattform för Sakernas internet spänner över allt från molntjänster till operativsystem och hårdvara. Inte särskilt specifikt utan snarare oerhört brett, med andra ord. White preciserar inte någonstans vilka typer av produkter och tjänster det hela kan resultera i. 

Molnutvecklingen drivande faktor

Det har pratats en hel del om själva konceptet Sakernas internet i många års tid vid det här laget, men det är först i och med de moderna molntjänsternas framfart som uppkopplade saker av allehanda slag börjat bli verklighet. Det handlar om allt från hushållsapparater och elektronik av olika slag till hela byggnader och diverse fordon. Tidigare uppskattningar har gjort gällande att Sakernas internet kommer att bestå av runt 50 miljarder enheter så snart som år 2020. Att Microsofts satsning mot bakgrund av det i dagsläget kan framstå som lite otydlig är med andra ord kanske inte så konstigt.  

Källa