https://www.mobil.se/nyheter/miljontals-androidmobiler-kapade-f-r-att-skapa-kryptovaluta
564795
Kryptovalutor

Miljontals Androidmobiler kapade för att skapa kryptovaluta

I en organiserad attack fick man miljontals mobiler att skapa kryptovaluta åt förövaren.

Kryptovalutor kan vara ett sätt att hantera pengar utan att blanda in någon statlig kontroll, men de har också visat sig medföra problem. Spekulationer i Bitcoin har till exempel gjort valutan svåranvänd just som valuta då kursen pendlar så kraftigt. Att skapa bitcoins och många andra kryptovalutor kräver dessutom datorkraft och när värdet nu är så högt har det blivit frestande att utnyttja andras beräkningskapacitet till det. Det har tidigare rapporterats en hel del om hur datorer utnyttjats till det, men nu har vi även sett mobiltelefoner drabbas.

Det är säkerhetsföretaget Malwarebytes som spårat en organiserad attack som riktade om miljontals Androidtelefoner till en sajt som fick dem att arbeta på högvarv för att skapa kryptovalutan Monero åt ägaren. Attacken var svår att missta sig på, sajten visade en popup som påstod att användaren ägnat sig åt "misstänkt aktivitet" och att telefonen skapade kryptovaluta tills man matade in en captcha-kod.

Varje enskild användare tros inte ha drabbats särskilt länge, genomsnittstiden man stannade på sajten var 4 minuter, men med tanke på att Malwarebytes uppskattar att miljontals mobiler drabbades lyckades man stjäla till sig mycket datakraft med kuppen.

Malwarebytes rekommenderar föga överraskande att användare för att skydda sig ska köra något säkerhetsprogram till mobilen, till exempel deras eget. Risken att drabbas av den här typen av attack verkar dock vara mycket liten om man endast installerar appar via Google Play Butik.

Källa

Ämnen