Mobil har testat Tres tv-mobiler

Mobiloperatören Tre i Italien har två telefoner som klarar att visa mobil-tv via tekniken dvb-h, Samsung P910 och LG U900. Mobil har redan testat dem båda.

Publicerad Uppdaterad

Båda tv-mobilerna är 3G-telefoner, de är relativt lika både till utseende och den tekniska specifikationen. Det finns dock en sak som skiljer dem båda åt, Samsungs telefon är vikbar, men det är inte LG:s.

Både när det gäller utseende och teknik har mobiloperatören Tre varit inblandade, numera går det till så att 3G-operatörerna talar om för tillverkarna vad de vill ha och sedan är det upp till Samsung, LG och de andra att göra som de blir tillsagda.

Displayen på en tv-mobil är mycket viktig. En stor display innebär för det mesta också en stor telefon, något som inte rimmar med att den ska gå att stoppa i fickan och bära med sig.

Det här har både LG och Samsung löst genom att displayen är vridbar, det går alltså att vrida skärmen när du ska titta på tv.

Displayen är riktigt bra, ljusstyrkan går att justera på telefonen, precis som på en riktig tv. Bilden är perfekt även om du använder tv:n inomhus. Däremot kommer det bli svårt att få täckning exempelvis i tunnelbanan. Tv-mottagningen har därmed sina begränsningar. Hur som helst så är bilden mycket bättre än de streamade program som vi har kunnat se i mobiltelefonen tidigare. Här har du en skärpa och bild som slår det mesta.

Dock kräver telefonerna att du fäller upp den lilla antenn som sitter på telefonen. Om du glömmer detta får du ingen mottagning.

I övrigt kan man faktiskt jämföra tv i mobilen med riktig digital-tv. Här finns en elektronisk programguide för sju dagar framåt, operatören Tre kommer att låta sina tittare vara interaktiva under vissa program. Med andra ord ska det gå att rösta i tävlingar via telefonen eller på annat sätt medverka i programmen.

Telefonerna har inbyggd digitalkamera på 1,3 megapixel, klarar videosamtal och klarar dessutom det mesta som en vanlig mobiltelefon klarar av. Prismässigt då? Tja, 3 har satt ett pris på strax under 500 kronor i månaden, då ingår totalt 7 tv-kanaler (som senare blir 14 kanaler), gratis mobiltelefon, datatrafik (1 GB) och 60 minuters samtal per månad. Då måste man dock binda sig för 23 månader. Utan abonnemang kostar tv-telefonen från LG lite drygt 5600 kronor.

Samsungs tv-telefon har i stort sett samma tekniska specifikationer som LG:s. Enda stora skillnaden är att Samsung satsar på en vikbar telefon, displayen är dock likadan och man vrider den ett kvarts varv när man vill titta på tv. Positivt med Samsungs telefon är också att du kan lägga telefonen på bordet och sedan vika upp displayen och då kunna njuta av tv-programmet du vill titta på.

I LG:s fall kan du inte vika upp displayen. Mottagningen är fortfarande lite dålig, men man räknar med att vid lanseringen om drygt en vecka kommer cirka 65 procent av Italiens befolkning ha dvb-h täckning.

Typ: UMTS, GSM (900/1800/1900 MHz), GPRS, DVB-H

Vikt: 110 gram

Storlek: 100,6 x 50,6 x 21,4 mm

Display: 2,2 tum stor, 320x240 pixlar, 262 000 färger

Minne: 51 MB Internet minne, dessutom externt minne (micro SD)

Kamera: 1,3 megapixel (2 x zoom), vga-kamera till videosamtalen

Kommunikation: Bluetooth 1.1, USB 1.1

Övrigt: mp3-spelare, webkamera, Java, inbyggd tv-mottagare (dvb-h)

Batterier: klarar 3-4 timmar för tal eller tv-tittande

Pris: 5600 kronor (utan abonnemang)

Typ: UMTS, GSM (900/1800/1900 MHz), GPRS, DVB-H

Vikt: 125 gram

Storlek: 97 x 50 x 27.4 mm

Display: 2,2 tum stor, 240x320 pixlar, 262 000 färger

Minne: 30 MB internt minne, externt minne via minneskort (micro SD)

Kamera: 1,3 megapixel

Kommunikation: Bluetooth, USB

Övrigt: mp3-spelare, Java, inbyggd tv-mottagare (dvb-h)

Pris: okänt, men troligen runt 5600 kronor