Tablets och smartphones

Mobil kontroll till Android TV

Igår lanserade Google ett nytt system för spelutvecklare att sammanlänka mobiler och tablets med Android TV.

Publicerad Uppdaterad

Google har nu lanserat en ny API till Play Services som kallas Nearby Connections. Den tillåter utvecklare att förvandla mobiler eller tablets med Android till en andra skärm för Android TV eller till spelkontroller. Det hela introducerades under gårdagens tal av Google på årets GDC (Game Developers Conference). Spelmässan är en av de största i världen där spelutvecklare sammanförs och delar idéer samt introducerar ny teknik.

Nearby Connections känner automatiskt av enheter i närheten som är kompatibla. Utvecklarna bestämmer själva om de vill implementera funktionen eller inte. 

Google introducerade systemet med trailers för två spel. Beach Buggy Racing och Lyricle. I racingspelet fylldes skärmen med anpassade knappar och mobilen användes som ratt. Gyroskop och accelerometer går att anävnda i systemet.

Utvecklare kan även använda systemet för att göra mobiltelefonerna eller surfplattor till en andra skärm för sina spel. Lyricle är en app där man tävlar om vem som bäst känner till låttexter och Google visade en trailer inför deras släpp på Android TV. I videon sitter vänner i en soffa med varsin mobiltelefon och låttexten dyker sen upp på TV-skärmen. Därefter väljer de på mobilen vem de tror har skrivit låten. Vill ni se hela Googles tal vid GDC kan ni göra det här, demonstrationen för Lyricle är vid 53:15.