Mobil som pratar och översätter

[Uppdaterad] Motorola släpper musikmobilen Motorizr Z6 och Linux-mobilen Motoming. Motoming är den mest nyskapande: du kan skriva på skärmen och få texten uppläst på ett främmande språk. Motorizr Z6 har ett stiligt skal, musikknapp och utökat stöd för Windows Mediaplayer.

Publicerad Senast uppdaterad

Motoming har en stor pekskärm där användaren med en pekpenna kan skriva text med handskrift på sitt eget språk. Därefter säger telefonen via högtalaren hur ordet uttalas på ett valt främmande språk. Det går också att skriva in ordet på det främmande språket. Då uttalar också telefonen ordet, men visar på skärmen ordets betydelse på det egna språket.

Motoming är alltså en liten översättningsmaskin, förutom att det är en mobiltelefon som kan en hel del annat. Motoming är framför allt musikutrustad. Den har musikspelaren Realplayer installerad, som spelar upp både musik och video. Det finns också musikspelare och fm-radio. Telefonen har också stöd för bluetooth, också sladdlösa stereohörlurar (bluetooth med A2DP).

Motoming har också 2-megapixelkamera, visitkortsläsare och e-postprogram. För den som vill använda Motoming som musikmaskin går det att sätta i ett minneskort (microSD) med upp till 2 gigabytes kapacitet. Linux är operativsystemet som driver Motoming, och förutom gsm-telefoni har telefonen stöd för Edge.

Motorizr Z6 - förnyad utdragbar

I Motorolas satsningar på designmobiler har de tidigare presenterat Razr och Krzr. Härom veckan började motorola även sälja Motorizr Z3 med ett blått mer plastigt skal (testas i nästa nummer av Mobil). Rizr är en utdragbar mobil (slide).

Redan nu presenterar Motorola alltså uppföljaren Motrizr Z6. Den har en mer glansig smäcker stil än sin blå föregångare, och dessutom finns utökat stöd för Windows Mediaplayer. Det går bland annat att använda "dra-och-släpp" av låtar, album och spellistor fullständigt från datorns Windows Mediaplayer till telefonen. Det finns stöd för bluetooth och stereo-bluetooth (A2DP).

I övrigt är Motorizr Z6 utrustad med Linux från norska Trolltech.