Annons

Voice over LTE

Mobil testar Volte i Tres nät - samtal via 4G

Operatören Tre har börjat testa datasamtal via 4G och vi har provat hur det fungerar.

Publicerad Uppdaterad

I ett begränsat test för användare anmälda till Tres tjänst 3beta finns sedan en tid möjligheten att testa röstsamtal via 4G-nätet, så kallad Volte, eller Voice Over LTE.

Bland de vanliga frågor som besvaras på Tres sajt om tekniken så förklaras hur man märker att samtalet genomförs via Volte. Svaret är att 4G-symbolen syns i skärmen när samtalet genomförs. Frågan är befogad, för det är inga stora skillnader man märker när man ringer ett Volte-samtal jämfört med ett vanligt samtal. 

Kopplas annars via 3G-nätet
Annars när man ringer ett samtal så kopplar alltid mobiltelefoner upp det på 3G- eller 2G-nätet medan 4G-nätet är reserverat för data. Det är först med Volte som man kan använda 4G-nätet även för röstsamtal som då skickas som datapaket. Vi förklarar tekniken bakom Volte mer ingående i en artikel från 2013, så tekniken är långt ifrån ny. I en senare artikel från 2014 berättar Tele2 att de förhoppningsvis ska lansera Volte under 2015 medan övriga operatörer inte gav någon tidsplan.

Lite snabbare uppringning
Ljudet är bra när vi testar att prata, samtalet kopplas upp lite snabbare än ett normalt samtal, men annars är det inga stora skillnader. Under testet varnar Tre bland annat för att samtal kan brytas, att samtalskvalitén kan ha brister och att samtal till nödnumret kopplas till en central växel och inte till den närmaste centralen baserat på din position.

I testfasen är det för tillfället endast Sony-mobiler som kan användas. Som kund kan du anmäla dig för att testa och då krävs att du har ett Fastpris-abonnemang hos Tre samt en av telefonerna Sony Xperia X, Xperia XZ eller X Compact.