Mobil-tv i Sverige kan skjutas på framtiden

Drömmen om ett rikstäckande mobil-tv nät verkar skjutas på framtiden. Teracom som var en av intressenterna bakom mobil-tv skjuter sin satsning på framtiden. Hdtv i marknätet är en mer prioriterad fråga enligt Teracom.

Publicerad Senast uppdaterad

Mobil-tv är något som många under det senaste året har trott stenhårt på. Totalt var det tre företag som byggde upp ett testnät för mobil-tv i Sverige. Dessa tre var Telia, Teracom och Viasat. Idag säger den tyngsta spelaren, Teracom, att man skjuter sina mobil-tv planer på framtiden. I Finland jobbar man redan på ett nationellt mobil-tv-nät. Tekniken som används där heter dvb-h och är en enklare version av vanlig digital-tv för marknätet som förkortas dvb-t. T i detta fall står för terrestial och h för handheld.

Mobil-tv har idag flera olika standarder i världen, dvb-h är en av dessa och bygger alltså i stort på vanlig digital-tv standard med några förändringar. En annan teknik heter dmb och bygger på dab-radio nätet som finns på olika ställen i världen. Dmb är stort i Asien, men finns också i Storbritannien, Tyskland och faktiskt också i Sverige. I Sverige driver Teracom ett dab-radio nät, men eftersom Sveriges Radio har sagt nej till att fortsätta utbyggnaden av dab-radio, så står den varianten av mobil-tv helt stilla i dag.

Lagd på hyllan

På Teracom säger Lennart Ivarsson att deras satsning är lagd på hyllan ett tag framöver.

- Vi behöver tillgång till frekvenserna för i marknätet för att introducera hdtv i marknätet. Dessutom vill fler tv-kanaler komma in i marknätet. Frekvenserna kommer att vara väl utnyttjade och utvecklingarna står i olika fas. Först av allt står hdtv, nästa steg för oss är mobil-tv.

Teracom känner att det är mest tryck och efterfrågan från programbolag och även från konsumenter som vill att hdtv ska bli tillgängligt i marknätet.

- Det är svårt att introducera båda tjänsterna parallellt. Vi behöver frekvenserna för att köra hdtv i stor skala, menar Lennart Ivarsson.

Väl förberedda

Ni har lagt ner mycket tid och pengar på att testköra mobil-tv via dvb-h, varför skjuter ni allt på framtiden nu?

- Vi visste allt det här när vi körde testet. Vi är väl förberedda vilka tjänster som konsumenterna vill ha. hur de beter sig och hur de använder sig av tekniken. Tekniken fungerar klockrent, vi har fått egna erfarenheter . och kunskaper som vi tar med oss.

Dmb då, är det ett alternativ till dvb-h?

- Dmb är en teknik som vi bevakar. En del av infrastrukturen har vi, men det är inte aktuellt just nu. Vi måste titta på övriga världen och Europa hur man gör där. Vi kan inte hitta på nåt eget , vi måste hänga med övriga för att få realistiska produkter. Därför avvaktar vi.

Är ett rikstäckande mobil-tv nät i realistiskt i dag?

- Ja, det tror jag. Men vi har inte satt ner foten ännu, vi har inte riktigt bestämt oss ännu vilken teknik som är bäst.

Få frekvenser

Frekvenstillgången är idag det stora dilemmat i Sverige. Nu finns fem så kallade muxar i drift i det digitala marknätet för tv i Sverige. Varje mux kan ses som en avdelning och rymmer ett antal kanaler. Idag finns också en sjätte mux, men bara i Mälardalen. Det är också i den sjätte muxen som Teracom testar hdtv i marknätet. För närvarande testkör SVT HD sin kanal via Teracom i marknätet.

- Det är det som vi vill utveckla. Vi vill ha en sjätte mux i hela landet, men vi behöver en sjunde mux för utveckla introduktionen av hdtv.

När kommer vi ha 3-4 hdtv kanaler i Sverige i marknätet?

- Förhoppningsvis om ett par år hoppas jag. Det viktiga är frekvenserna. Får vi bara frekvenser kan det gå snabbt.

När har vi ett nationellt mobil-tv nät i Sverige?

- Det vågar jag inte svara på.

Hur Telia och Viasat kommer att agera när det gäller mobil-tv är inte känt.

Från tillverkarna av mobil-tv telefoner är reaktionen stark när mobil-tv nu verkar skjutas på framtiden.

- Samsung har erfarenhet av tv i mobilen från 2005 i Korea. Tyskland och Italien använder sig av dvb-h idag och totalt har vi sålt över två miljoner tv-mobiler i världen. Debatten i Europa har handlat mycket om tekniken och frekvenser, säger Erik Johannesson på Samsung i Sverige. Det är viktigt att tv i mobilen inte är någon framtidsteknik, den finns redan. Men för att det ska till ett mobil-tv nät måste det finnas ett samarbete mellan olika parter. Det samarbetet finns inte i Sverige.

Men finns det ett behov för mobil-tv i Sverige?

- Ja, vi har erfarenhet som visar att ju mer folk pendlar ju större intresse finns för mobil-tv, säger Erik Johanesson.