Mobila sportsajter

Uppdaterad Sportintresserade kan se fram emot två veckor av oavbrutet tävlande i en mängd grenar. För att vara säker på att inte missa något är mobiltelefonen ett bra hjälpmedel. Vi har testat de stora dagstidningarnas sportbevakning i mobilen.

Publicerad Senast uppdaterad

Nu har det gått fyra långa år sedan sommar-os i Aten. En helg och de två följande hela veckorna fram till söndagen den 24:e augusti kommer nyhetsflödet att vara dominerat av just os. tv, radio, dagstidningar, kvällstidningar, webbplatser - alla kommer att rapportera. Det finns nackdelar med dessa medier. En är att de inte följer med i var mans ficka dygnet runt som mobilen oftast gör.

De stora dagstidningarna i Sverige är Aftonbladet, Dagens Nyheter, Expressen, Metro och Svenska Dagbladet. Dessa tidningar når sammanlagt ut till en stor läsarkrets. Dessutom är deras pc-anpassade webbplatser populära. Därför är det intressant att se vad deras mobilanpassade sajter går för och Mobil passar på att kasta ett extra öga på sportdelen nu när sommar-os snart börjar. De mobilanpassade sajterna förtjänar verkligen ett genomslag nu. Den aktiva mobilparken i Sverige är både modern och stor. Dessutom finns det numera mycket förmånliga datapaket.

Mobils test börjar med att vi surfar in på de mobila sajterna. Först prövas samma adress som på persondatorer. Tyvärr dirigerar ingen av sajterna om till den mobila sajten som Mobils sajt gör. Allt fler sajter kör standarden www för pc-versionen och m för mobilversionen. Tre dagstidningar har rättat in sig i detta led. Expressen och Metro får en liten bakläxa då de använder ordet "mobil".

Väl inne på startsidan för tidningarnas sajter är den stora frågan hur pass överskådligt det är. Vi vill naturligtvis raka vägen in till sportdelen och så snabbt som möjligt såklart. Samtliga mobila sajter får godkänt här, förutom Svenska Dagbladet där det krävs en hel del skrollande innan man ens ser länken för sporten i sidfotens sitemap. Den som har en mobil med rss-utrustad webbläsare kommer kunna prenumerera på Aftonbladets sportrubriker. Konstigt nog erbjuder ingen annan sajt detta.

Färgen känns igen

Nu över till själva sportdelarnas utformning. Aftonbladet Sport, mer känt som Sportbladet, påminner om den pc-anpassade sajten med samma ljusrosa bakgrundsfärg. Dessutom finns mängder av de senaste nyheterna kryddade med nyhetsgrafik. Detta följs av en listning av de senaste rubrikerna inom populära sporter som exempelvis fotboll och ishockey. Längst ner finns sitemap för den som vill surfa vidare på Aftonbladet.

dn Sport känns inte särskilt rolig att kolla på.

Däremot finns de viktigaste sportnyheterna med, och det är inte alltid som design på en sajt och kvalitet på texterna går hand i hand. dn bjuder på ett bra urval av nyheter och har bra texter. En annan styrka hos dn är resultatservice. Dessutom hade sajten under fotbolls-em en särskild em-sida. Någon uppdelning per idrottsgren finns tyvärr inte. Under sportrubrikerna finns rubriker även för tidningens övriga avdelningar vilket är trevligt för den som inte sportnörd.

Klicka för att se tabellen i full storlek

Expressens sportdel ser betydligt trevligare ut än dn Sport. Stora tydliga rubriker och gott om bilder. Sajten har snappat upp att det finns många fotbollsintresserade och erbjuder även en fotbollsanpassad version av sportsidan. Rent tekniskt finns en del missar. Ingen sitemap längst ner och inget rss-flöde. Sajten är annars bra på att publicera nyheter snabbt, så det som syns är näst intill lika färskt som frallorna på bageriet på morgonen. Äldre nyheter än de färska finns det länkar till längst ner på sajten.

Metros sportavdelning får väl lite elakt klassas som att "gratis är gott" som med deras tryckta gratistidning. Det som är positivt är att texten är tydlig. Rubrikerna och brödtexterna är lättlästa. Vissa nyheter får nyhetsgrafik. Annars känns det som snudd på spaltkilometer med ren text. Uppdelning av idrotter saknas. Tidningen skulle mycket väl kunna lägga ner mer krut på tjänsten i framtiden.

»Svenskan« påminner lite om dn i upplägget. Identisk målservice erbjuds då samma resultatleverantör används. Det som skiljer är i stort sett färgerna. Nyhetsflödet gör att SvD skiljer sig lite smått från dn. Ofta är det liknande typer av nyheter, men då och då publiceras Jan Majlards krönikor och dessa är ofta intressanta och läsvärda.

Enkelt utse vinnare

För att knyta ihop säcken och ge en sammanfattning så blir den att samtliga fem mobila sportsajter tar upp de senaste nyheterna inom området. Skillnaderna ligger i design, teknik och det redaktionella. Expressen har inte Jan Majlard och Metro har inte Simon Bank, för att tydliggöra skillnader. Samtliga sajter lär bevaka sommar-os. Sajternas tekniska skelett och tillhörande sportredaktion gör det dock enkelt att utse bästa sajten.

Fotnot: Genomgången av sajterna gjordes i slutet av juli för att kunna publiceras i augusti-numret av Mobil.

För att leta fram en vinnare så är det Aftonbladet. De har tagit fasta på ny teknik. De använder subdomänen m, de är ensamma om favicon och sportrubriker via rss, de har en överskådlig sajt med rikligt med innehåll följt av senaste rubrikerna inom olika idrotter. Deras redaktion håller god klass. Det är svårt att missa viktiga sporthändelser på denna sajt. Bakom vinnaren är det svårt att utse en tvåa då det är ganska jämnt där. Den sämsta mobila sportsajten erbjuder Metro.

Aftonbladet:

m.aftonbladet.se

Dagens Nyheter:

m.dn.se

Expressen:

mobil.expressen.se

Metro:

mobil.metro.se

Svenska Dagbladet:

m.svd.se

sajter:>

Aftonbladet: 9

Dagens Nyheter: 6

Expressen: 6

Metro: 4

Svenska Dagbladet: 6