De larmrapporter som kommit kring riskerna med mobiltelefoni ser de som tvivelaktiga. Debattartikeln är skriven av fyra forskare och experter på strålningsrisker vid Karolinska institutet och Stockholms universitet.
De hävdar att riskerna med mobiltelefonin är överdrivna och säger bland annat att de rapporter som visat ett samband mellan användning av mobiltelefon och utveckling av cancer inte innehållit försök som kunnat genomföras med samma resultat av andra forskare.
Man hävdar vidare att det är just de rapporter som påvisar ett samband som får uppmärksamhet i medierna och att de rapporter som pekar på motsatsen inte bedöms som nyhetsvärdiga och därför inte får lika mycket uppmärksamhet.
"Vi menar att om de påstådda sambanden skulle kunna reproduceras av andra forskare, så skulle frågan om huruvida cancer kan uppkomma av elektromagnetisk strålning redan vara avgjord. Man skulle då omformulera frågan till "hur farligt är det?".", skriver forskarna i sin debattartikel.
För att illustrera sitt resonemang skriver forskarna att mycket av det vi kommer i kontakt med utgör en möjlig risk. Anledningen till detta är att vi inte alltid kan bevisa att det inte finns någon risk.
"Man kan till exempel inte ens visa att hallonsaft inte är cancerframkallande. Det är därför bedrägligt gentemot allmänhet och beslutsfattare att upprepat använda infallsvinkeln om möjliga risker vid exponering för elektromagnetiska fält, eftersom vi antingen har att göra med en icke-risk eller med en extremt låg risk."
Forskarna avslutar sin artikel med att skriva att de inte bedömer att exponering för elektromagnetisk strålning utgör risk för cancer eller någon ärftlig skada. Den bedömningen, uppger forskarna, rubbas inte av vad de kallar enstaka larmrapporter som förekommit med i allmänhet tvivelaktiga data eller tillhörande analys.