Forskare:

Mobilens rörelsesensor kan avslöja PIN-koden

Forskarna menar att rörelsesensorn i din smartphone avslöjar PIN-koden med förödande precision.

Forskare vid universitetet i Newcastle konstaterar att rörelsesensorerna i en smartphone registrerar mycket specifik data när man slår in sin PIN-kod, vilket gör den förvånansvärt enkel att gissa sig till.

Publicerad Uppdaterad

Att smartphone-sensorer kan vara en källa till känslig information har det slagits larm om i IT-säkerhetskretsar tidigare. Men att rörelsesensorn skulle kunna avslöja PIN-koden till enheten är det först nu som någon påpekat. Det är forskare vid universitetet i Newcastle som genomfört tester som visar att träffsäkerheten ligger på 100 procent efter bara fem försök och på 70 procent redan vid första försöket. 

Mycket tydliga mönster
För att en förövare ska komma åt data från enhetens rörelsesensor krävs självfallet att man redan lyckats göra ett intrång på enheten av något slag, och dessutom har många tillverkare redan implementerat skydd mot att hämta data från rörelsesensorerna. Men det är trots det en indikation om en sårbarhet som kan få allvarliga konsekvenser. 

Google ser över saken
En av de IT-jättar som uppmärksammat Newcastle-forskarnas fynd är Google, som nu tittar närmare på hur man ska kunna förhindra att rörelsesensorernas data exploateras av förövare. 

Källa