Mobiler säkra - i rätt händer

En studie från analysföretaget In-Stat menar att de flesta mobilanvändare överskattar säkerhetsriskerna vid mobilanvändande och att de inte förstår vilka de riktiga hoten är - och användarna vill att leverantörerna ska ta hand om säkerheten.

Publicerad Senast uppdaterad

Analysföretaget In-Stat har tillfrågat ett antal mobilanvändande privatpersoner och företagare i USA om säkerheten i mobiltelefoner. Företaget menar att trådlösa mobiler i själva verket är "lika säkra som trådbaserade nätverk" i de flesta praktiska fall.

Många användare är rädda för att telefonens unika serienummer ska klonas så att någon kan utge sig för att vara någon de inte är. En annan farhåga är att någon okänd ska kunna övervaka en person och dess samtal genom att pejla in mobilen och ta reda på dess position. Men det största problemet är tydligen mobilanvändarna själva. Många är dåliga på att byta ut fabrikslösenordet mot ett nytt eget och slarvar dessutom bort sina telefoner, eller får dem stulna. Eftersom det ändå inte händer så ofta att man blir av med sin telefon, är det lätt att bli invaggad i en falsk trygghet och därför inte bry sig om att tänka på säkerheten.

Uppskattningsvis kommer åtta miljoner mobiler i USA i år på vift, enligt In-Stat. Det är framför allt användarna av smarta multimobiler som råkar illa ut. Enligt företaget är risken 40 procent högre att de blir av med sin mobil än genomsnittet, och det är de här användarna som har mest känslig information på sina telefoner.

Enligt In-Stat bör inte anställda få välja mobil själv i så stor utsträckning som de gör idag. Då väljer de den mobil med säkerhetslösningar som är enklast och billigast, och inte nödvändigtvis den som är säkrast. Mobilanvändarna tycker istället att det är upp till operatörerna och e-postleverantörerna att ta hand om säkerheten. Därför bör beslut om vilka mobiler som ska köpas in och vilken säkerhet de ska ha vara upp till företagsledningen. Operatörerna bör också tänka på hur de ska utbilda sina kunder i säkerhetstänkande och hur tjänsterna ska användas för att få en bra säkerhet.