Mobilladdare ska miljömärkas

De fem största mobiltillverkarna har gemensamt kommit överens om att börja miljömärka sina mobilladdare efter hur mycket energi de drar. Märkningen sker med stjärnor, där de energisnålaste laddarna får märkningen fem stjärnor, och de sämsta noll stjärnor.

Publicerad Uppdaterad

Nokia, Samsung, Sony Ericsson, Motorola och LG har gemensamt enats om den femstjärniga märkningsstandarden. Det som avgör rankningen är hur mycket energi laddaren drar när den sitter i uttaget efter att mobiltelefonen laddats klart. De som får noll stjärnor drar mer än en halv watt efter att mobiltelefonen laddat klart, medan de femstjärniga laddarna drar 0,03 watt eller mindre.

- Många konsumenter vet inte att deras laddare förbrukar el hela tiden som den är ansluten till vägguttaget - även när mobilen inte är ansluten. Omkring två tredjedelar av all energi som mobiltelefonerna förbrukar går åt till detta slöseri, skriver Nokia i en pressrelease.

Mark.jpg

De största tillverkarna av mobilladdare är Flextronics, kinesiska BYD Co, Emerson Group och finska Salcomp.

- Det här borde vara positivt för oss. Energisnåla laddare är svårare att tillverka, de kan säljas till högre pris, och de kräver tekniskt kunnande att tillverka, kommenterar Salcomps vd Markku Hangasjärvi till Reuters.

Den som vill kan förstås enkelt förvandla sin egen mobilladdare till femstjärnig genom att alltid komma ihåg att dra ur den ur eljacket när mobilen är färdigladdad.