Annons

Mobilskolan - Koppla upp datorn via 3G

Mobiloperatörerna har gett sig in på bredbandsmarknaden med nya abonnemang. Vi visar hur du kommer igång med mobilt bredband.Text: Tomas Nilsson och Jeroen Wolfers

Publicerad Uppdaterad

Vad som egentligen är bredband finns nästan lika många åsikter om som det finns datoranvändare. En uppkoppling via 3G klarar 0,375 megabit/s. Från 0,5 upp till 100 megabit/s hittar vi de flesta trådburna bredband.

För många användare är trots allt hastigheten inte det viktigaste utan det är möjligheten att alltid vara uppkopplad till en fast kostnad som lockar. Comhem och Telia hör till de operatörer som lanserat tjänster med så låg hastighet som 0,25 megabit/s för att kunna pressa priserna ned till under 200 kr per månad. I denna prestandaklass lurar nya konkurrenter - mobiloperatörerna.

Lika billigt mobilt

Lågprisbredbanden från Comhem och Telia kostar 169 respektive 199 kronor per månad. Samma prislappar hittar vi på mobilt bredband från Tele2Comviq och Tre. Mobilt bredband är definitivt inte längre något bara för affärsfolket, utan med de nya abonnemangen från Tele2Comviq och Tre är det ett intressant alternativ till de billigaste bredbandstjänsterna.

Finns det då några nackdelar? Ja, möjligheten att vara uppkopplad överallt där det finns 3G-täckning kommer till ett pris - begränsad datamängd. Bredband via ADSL, kabel-TV och LAN har ofta en paragraf i det finstilta som ger operatören rätt att strypa anslutningen för storförbrukare. Definitionen av storförbrukare ligger ofta i avtalen på 1 GB/dygn, men det är sällan som begränsningen tillämpas.

För mobilt bredband från Tele2Comviq och Tre är det istället 1 GB/månad som gäller - därefter kommer det en ytterligare avgift per megabyte. Telia, Vodafone och Tre har tjänster med obegränsad datamängd, men här är det helt andra priser som gäller - se faktarutan. Tre har ett avgiftstak, så att även om du överskrider 1 GB så blir månadskostnaden aldrig högre än om du hade valt tjänsten med obegränsad datamängd.

Hur långt räcker 1 GB? För att surfa, skicka e-post, utföra bankärenden och använda messenger är det en god mängd. Om du laddar ned mycket musik, ser webb-tv och ringer med Skype är det inte lika säkert att det räcker. Det gäller att känna sina vanor helt enkelt.

Så kommer du igång

För att koppla upp datorn via 3G behöver du en mobil eller ett PC-kort med rätt inställningar. PC-kortet kommer med en speciell programvara, så du måste ha en ledig kortplats och en dator som är kompatibel med programvaran. Alla kort fungerar med Windows XP, men det kan vara värt att se upp om du kör Mac eller Linux.

3G-router

Ett alternativ som Vodafone erbjuder är routern Linksys WRT54G3G. Det är en bredbandsdelare med PC-kortplats som fungerar med Vodafones 3G-kort. När routern är uppkopplad via 3G kan du koppla in datorn med en vanlig nätverkskabel eller trådlöst via WLAN (802.11g).

Tyvärr finns ingen plats för batterier och inget stöd för andra operatörer än Vodafone, men det är praktiskt att slippa att installera programvara i datorn och flera kan dela på en 3G-uppkoppling. Den som vill ha en router som klarar andra operatörer får vänta på till exempel D-Links kommande modell DI-725.

Bild linksys. Bildtext: Med Linksys WRT54G3G görs alla inställningar i webbläsaren. Sedan kan du koppla upp flera datorer via kabel eller WLAN.

Med mobilen

Om du vill koppla upp med 3G-mobilen behöver du en anslutning till datorn. Enklast är bluetooth - det fungerar oftast utan extra drivrutiner. Tyvärr säljs fortfarande de flesta bärbara datorer utan inbyggd bluetooth, så då kan det vara lika enkelt att ansluta mobilen med en USB-kabel. Värt att veta är att det finns två olika typer av USB-kablar - aktiva och passiva. Aktiva USB-kablar innehåller elektronik - det märker du genom att datorn känner av att du kopplar in kabeln, även om mobilen inte är inkopplad. Aktiva kablar används för att ansluta till en vanlig serieport på mobilen - en flaskhals som gör att du inte kan använda full 3G-hastighet.

Passiva kablar används när även mobilen har en "riktig" USB-port och öppnar för högre hastighet. Det mobilmärke där kablarna kan skapa lätt förvirring är Sony Ericsson. 3G-mobiler med den gamla systemkontakten, t.ex. K600i, har en separat USB-kontakt. Använd alltid denna - även om du har en USB-kabel eller dockningsstation som passar systemkontakten. Många 3G-mobiler levereras med USB-kabel, men inte alla. Som tillbehör kostar kablarna 150 - 350 kr.

Faktaruta: Ansluta med USB-kabel

1.Börja med att installera mobilens programvara från CD-skivan - här Nokia PC Suite. Koppla inte in mobilen förrän installationsprogrammet ber dig att göra det.

2.Ange att du vill använda kabelanslutning

3.Koppla in mobil och kabel till datorn

4.Markera din mobiltelefon i listan och slutför guiden

5.Välj "Anslut till Internet". Programmet kommer nu att försöka göra en uppkoppling. Om det inte fungerar - öppna inställningarna och kontrollera att rätt operatör är markerad. Du kan också göra inställningarna manuellt. Då behöver du namnet på anslutningspunkten, t.ex. internet.tele2.se om du använder Tele2Comviq. Om programmet frågar efter telefonnummer att ringa upp, använd *99#. Mer om vilka manuella inställningar du kan finns att läsa på operatörens hemsida.

Bilder Nokia1-8

Faktaruta: Så kommer du igång med PC-kort

Från nyöppnad förpackning till fungerande uppkoppling är steget inte långt med ett PC-kort. Inställningarna som måste göras är färre, men du behöver ett extra sim-kort och datorns batteritid blir lite kortare.

1.Installera programvaran och starta om datorn

2.Tryck in PC-kortet och vänta en stund medan datorn identifierar kortet

3.Starta programvaran och mata in pin-koden

4.Markera rätt operatör och land. Klicka på "Koppla upp"

Bilder PCkort 1-2

Tips: Håll reda på kostnaden

Drivrutinerna för PC-kort och mobiler har ofta en tydlig dataräknare, men om det skulle saknas kan du använda Windows inbyggda räknare. Du hittar den under "Mina nätverksplatser" -> "Visa nätverksanslutningar". Dubbelklicka på din 3G-uppkoppling för att visa räknaren.

Bild dataräknare

Faktaruta: HSDPA

En 3G-upkoppling klarar normalt 384 kilobit/s - lite långsammare än de billigaste ADSL-tjänsterna. HSDPA står för High-Speed Downlink Packet Access och ger "riktig" bredbandshastighet i mobilen med en teoretisk kapacitet på 14,4 megabit/s.

I verkligheten kan man förvänta maximalt runt 2-3 megabit/s eller fem gånger högre hastighet än vanlig 3G. För att använda HSDPA krävs både stöd hos operatören och en ny mobil eller ett PC-kort som klarar tekniken.

Bokstaven D i förkortningen står för Downlink och det innebär att det är nedladdningshastigheten som blir högre. Eftersom de flesta 3G-tjänster, liksom vanlig webbsurfning, bygger på att du laddar ned innehåll till mobilen blir HSDPA ett lyft, även om hastigheten i andra riktningen är densamma. Tekniken HSUPA, där U står för Uplink, är fortfarande under utveckling.

De första näten med HSDPA kom igång under sista kvartalet 2005 och flera operatörer runt om i världen, t.ex. Tre i Sverige, ligger i startgroparna för en lansering under första halvåret 2006.

Faktaruta: Bluetooth

Med bluetooth är det enkelt att koppla upp utan speciella kablar och drivrutiner. Gör så här:

1.Aktivera bluetooth på mobilen och se till att inställningarna från operatören finns på plats.

2.Öppna datorns bluetooth-inställningar och lägg till en ny enhet. Markera din mobil i listan och gå vidare till att välja vilka tjänster (profiler) som ska installeras. På vissa datorer markerar du "eget läge" för att allt skall fungera.

3.Välj tjänsten "Fjärranslutning"

4.Koppla ihop datorn med mobilen genom att välja en kod

5.Lämna fälten för användare och lösenord blanka. Numret som skall ringas upp är *99#

6.Nu kan du koppla upp genom att välja din mobil i listan över fjärranslutningar. Om datorn försöker koppla upp med mobilen vid fel tillfällen - öppna fliken "Anslutningar" under datorns internetinställningar och välj "Ring aldrig upp någon anslutning".

Bilder Bluetooth 1-3

Abonnemangen som passar

Tele2Comviq Mobilt bredband

·Inträde: 1390 kr inklusive Huawei PC-kort

·Månadsavgift: 169 kr

·Bindningstid: 12 månader

·Fri datamängd: 1 GB/månad

·Ytterligare data: 1,49 kr/MB

Telia Connect 3G

·Inträde: 250 kr inklusive Option PC-kort

·Månadsavgift: 747,50 kr

·Bindningstid: 12 månader

·Fri datamängd: 3 GB/månad

·Ytterligare data: 1,50 kr/MB

·Telia HomeRun Flatrate WLAN-abonnemang ingår

Tre 3Mobilt Bredband 1GB

·Inträde: 1245 kr inklusive 3DataCard PC-kort

·Månadsavgift: 199 kr

·Bindningstid: 18 månader

·Fri datamängd: 1 GB/månad

·Ytterligare data: 1,49 kr/MB (max 499 kr/månad)

Vodafone Mobile Connect Card 3G

·Inträde: 0 kr inkl Vodafone PC-kort

·Månadsavgift: 623,75 kr

·Bindningstid: 12 månader. Möjligt att säga upp avtalet och återlämna kortet inom 30 dagar.

·Fri datamängd: Vodafone kan sänka överföringshastigheten om du använder mer än 1 GB/månad

·Ytterligare data: 0 kr/MB

Korten och mobilerna

PC-kort

PC-kort är praktiska att använda - du kan ha ett separat simkort och behöver inte ha din vanliga mobil intill datorn. Marknaden domineras idag av de kort som levereras från operatörerna tillsammans med abonnemang. Vanliga tillverkare är Huawei och Option.

Några kort du kan köpa utan abonnemang:

Option Globetrotter

·3G + GSM 850/900/1800/1900

·HSDPA: Nej

·Pris utan abonnemang: 3 500 kr

Sierra Wireless Aircard 850

·3G + GSM 850/900/1800/1900

·HSDPA: Ja

·Pris utan abonnemang: 4 800 kr

Sony Ericsson GC95

·3G + GSM 850/900/1800/1900

·HSDPA: Nej

·Pris utan abonnemang: 3 200 kr (börjar säljas kvartal 2)

Mobiler

Några 3G-mobiler som levereras med kabel och alla program du behöver för att komma igång:

Nokia 6680

En smartphone som du kan hitta för under 4 000 kr idag. Mycket lättanvänd programvara.

Samsung SGH-Z500

Vikbar mobil i smidigt format. Från 2 300 kr beroende på operatör.

Sony Ericsson K600i

Budgetalternativet om du vill ha en mobil utan operatörslås. Ca 3 000 kr.

SURFA PÅ 3G MED DIN MAC

Självklart kan du också koppla upp din Macintosh med din mobiltelefon för att kolla mail och surfa över 3G-nätet när du är på resande fot. Så här gör du.

För att koppla upp din mobil till Macen behöver du ha Bluetooth i både dator och mobil. Det spelar ingen roll ifall Bluetooth är inbyggt på datorn eller om du har en usb-adapter. Förfarandet är likadant oavsett.

1. Till att börja med måste du parkoppla telefonen och datorn. Det gör du enklast under den lilla Bluetoothikonen uppe till höger i menyraden. Finns inte ikonen där går du till Bluetooth-inställningarna under Systeminställningar som finns under äpplet. Klicka i "Visa status i menyraden" så dyker den upp. Du kan även parkoppla din telefon från Systeminställningar, men vi använder ikonen i menyraden här, eftersom det är enklast.

2. Börja med att söka efter telefonen. Det gör du genom att trycka "Ställ in Bluetooth-enhet" under den lilla Bluetooth-ikonen i menyraden. Nu kommer programmet Bluetooth inställningsassistent att öppnas. Välj "Mobiltelefon" i listan och tryck fortsätt.

3. Har du satt din telefon som sökbar ska den dyka upp i sökrutan. Markera telefonen och tryck fortsätt.

4. Nu kommer datorn att visa en kod i inställningsassistenten. Tryck samma kod på telefonen så har du tillåtit förbindelsen. I nästa steg på inställningsassistenten blir du tillfrågad om vad du vill göra med telefonkopplingen. Det enda som är intressant ifall du vill surfa är den nedersta punkten. Markera att du vill ansluta med "högre hastighet", alltså GPRS och liknande.

5. I nästa steg får du skriva in lösenord och användarnamn - men oroa dig inte över att du inte har något sådant. Du kan nämligen i de flesta fall lämna dessa fält tomma. Kolla på din operatörs supportsidor på webben ifall du är osäker.

Det viktiga är den så kallade CID-strängen. I testfallet fungerade uppkopplingen utmärkt med den generella inställningen *99#. Välj också det modemskript som passar ditt telefonmärke.

6. Med dessa steg utförda kan du avsluta Bluetooth-inställningsassistenten. Nu ska vi öppna programmet Internetanslutning som ligger i Programmappen. Klicka på Bluetooth så ska ditt "huvudnummer" *99# synas.

7. Prova nu helt fräckt att trycka Anslut, och se ifall dina inställningar fungerar. Om allt går väl får du ett meddelande om att du är ansluten, samt två staplar som visar status på skickad och hämtad data. Surfa hårt.

//RUTA//

Ifall det inte skulle fungera

Går det inte att koppla upp sig med inställningarna ovan? Kolla först och främst att du kan surfa med telefonen. Skulle inte det fungera så kommer du självklart inte ut på nätet med datorn.

Vissa operatörer vill att du i steg 5 skriver in "guest" som användarnamn. Ibland måste du välja vilket CID du vill använda. Prova då med att ange telefonnumret som *99***1# där du kan ändra sista siffran till 2,3,4 och så vidare upp till 6. Kolla först och främst med din operatör!

Skulle alla inställningar vara rätt från operatören kan du prova med nya modemskript. Tanka hem utökade sådana från exempelvis www.taniwha.org.uk och prova igen. Telefonmässigt kan det hör och häpna ibland fungera ifall du helt sonika startar om telefonen.