Hindrar dig från att bli spårad

Mozilla släpper ad-blockerapp till Ios

Focus by Firefox från Mozilla är en ny Ios-app som inte bara blockerar annonser utan även hindrar trackers från att spåra dig på nätet.

Publicerad Uppdaterad

En av de mest uppskattade nyheterna i Ios 9 är att systemet nu tillåter så kallade adblocker-appar, det vill säga program som stoppar annonser från att visas på webbsidor.

Mozilla, organisationen bakom bland annat webbläsaren Firefox, har precis släppt en annonsblockeringsapp som gör det möjligt att utnyttja tekniken från Firefoxs privata surfläge när du använder Safari på din Iphone eller Ipad.

Utbudet av adblocker-appar till Ios är stort, men det som skiljer Focus by Firefox från konkurrenterna är att appen gör mer än att enbart stoppa reklam från att visas på sidorna du besöker.

Med Focus aktiverat kan du också hindra tredjepartskakor från att lägga till så kallade trackers, som kan användas av exempelvis Google och sociala medietjänster för att spåra sidorna som du besöker på nätet och sedan sälja den informationen vidare till reklamköpare.

Focus är Mozillas andra Ios-app - den första är en version av webbläsaren Firefox för Iphone och Ipad. Men på grund av restriktioner från Apple kan inte funktionerna från Focus integreras direkt i Firefox för Ios. Istället kommer de enbart finnas tillgängliga som ett tilläg till webbläsaren Safari.

I nuläget verkar det heller inte finnas några planer på en Androidversion av Focus by Firefox. Många av de verktyg som Focus erbjuder finns dock tillgängliga i det privata surfläget som Firefox för Android har, skriver Techcrunch.

Källa