Mutskandal försenar Nokias och Siemens samgående

I januari skulle de delar av Nokia och Siemens som tillverkar nätverksutrustning gå ihop och bilda Nokia Siemens Networks (NSN). Men nu skjuts samgåendet upp efter en stor korruptionsskandal där en tidigare hög Siemenschef greps av polisen i förra veckan.

Publicerad Senast uppdaterad

Enligt Nokias pressmeddelande är orsaken att Siemens ska göra en internutredning som ska bli klar under det första kvartalet. I övrigt skriver Nokia bara att samgåendet med Siemens nätverksdel är lika viktig som tidigare.

Nokia i Sverige vill över huvud taget inte kommentera förseningen, men den känsliga bakgrunden är att den tyska partnern Siemens hamnat i en korruptionsskandal, och att det är orsaken till förseningen av samgåendet.

Förre chefen för Siemens nätverksdel, Thomas Ganswindt, greps i onsdags av den tyska polisen, misstänkt för korruption. Enligt vad som kommit ut från polisutredningen ska flera hundra miljoner Euro tagits ut från Siemens konton för att muta korrupta myndigheter, bland annat i Nigeria. Allt för att vinna kontrakt för uppbyggande av mobiltelefonnät.

Pengarna som gått till mutor uppges ha slussats via banker i Österrike, Schweiz och Liechtenstein, och mutorna har använts för att vinna kontrakt runtom i hela världen.

Siemens förnekade från början uppgifterna om att hundratals miljoner Euro hade använts för att vinna kontrakt, men medger nu att 420 miljoner Euro använts till "konsulter" som hjälpt Siemens att smörja beslutsfattare.

Gripandet av den förre chefen för Siemens nätverksdel Thomas Ganswindt är bara kulmen på en enorm korruptionsskandal som pågått i flera månader, där flera andra högt uppsatta Siemens-chefer redan anhållits. Siemenskoncernens styrelseordförande Heinrich von Pierer, som tidigare var bolagets koncernchef, har hävdat att korruptionsskandalen inte kommer att fälla den högsta ledningen, som enligt honom inte bär ansvar för det som skett.

Enligt den tyska dagstidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung finns det i avtalet mellan Nokia och Siemens en möjlighet för Nokia att dra sig ur samgåendet vid den här typen av händelser, men än så länge betonar Nokia åtminstone utåt att planerna på samgåendet ligger fast.