https://www.mobil.se/nyheter/n9-f-rsta-och-sista-meego-mobilen
475762
Nyheter
Nokia-chefen stänger dörren

"N9 första och sista Meego-mobilen"

Det blir inga fler Meego-mobiler från Nokia även om N9 skulle bli en försäljningssuccé, enligt Nokia-chefen Stephen Elop.

Det är i en intervju med den finska dagstidningen Helsingin Sanomat som Elop gör klart att även om försäljningen av N9 skulle gå bra så har man inom Nokia redan bestämt sig för att inte ta fram några fler Meego-mobiler.

- N9 innehåller många genombrott som har med användarvänlighet, design och material att göra, och som vi kommer att dra nytta av och utveckla ytterligare i kommande modeller. Jag kan inte säga något mer specifikt om dem ännu, säger Elop i intervjun.

Nokia-chefen säger att mjukvaran i N9 bygger mera på Qt-miljön än på operativsystemet Meego. Qt-appar som från början skapats för Meego ska enkelt kunna anpassas till Symbian och Series 40. Däremot kan inte Qt-appar köras på telefoner med Windows Phone, det system som Nokia tidigare har pekat ut som sitt "primära system för smartphones".

Lärdomarna som Nokia eventuellt tar med sig från N9 till de kommande Windows-mobilerna kommer alltså till stora delar att handla om hårdvaran, något som understryks av den första Windows-modellen som visades upp av Elop i en intern film spridits på nätet. Med undantag för några extra knappar och en annan placcring av led-blixtens placering så är den så gott som identisk med N9.

Ämnen