Nej till EU-tak för roamingavgifter
Sveriges infrastrukturminister Åsa Torstensson valde igår att stödja det fransk-brittiska kompromissförslag som stoppar EU:s planerade tak för operatörernas höga roaming-avgifter som tas ut för samtal i utlandet.
Igår och idag håller EU:s ministerråd möte om telekom och transporter. Först på dagordningen när mötet inleddes igår var den heta frågan om mobiloperatörernas roaming-avgifter. EU-medborgare som reser utanför det egna landet tvingas ofta betala höga avgifter för sina mobilsamtal, och EU-kommisionen har under en längre tid verkat för ett tak för dessa avgifter.
Men ett antal EU-länder, däribland Sverige och de röststarka länderna Frankrike och Storbritannien, ville inte ha ett tak för vad operatörer får ta ut i roaming-avgifter för slutkunderna. I stället anser man att en reglering för priserna mellan operatörerna räcker. Förhoppningen är att marknaden sedan själv ska lösa problemen med de höga roaming-avgifterna. Om inte detta hjälper ska EU kunna gå vidare till att också sätta upp exakta tak för roaming-avgifterna som slutkunderna måste betala. Men något sådant tak blir det alltså inte i nuläget.
Enligt Åsa Torstensson och den svenska regeringen skulle ett pristak för de samtalsavgifter som tas ut av kunderna innebära en alltför stor administration, skriver nyhetsbyrån Direkt.
"Sverige ställer sig positivt till att motverka oskäligt höga roaming-avgifter och förordar i första hand en reglering mellan operatörer på grossistnivå", lyder motiveringen på den svenska regeringens hemsida.
Beslutet i ministerrådet är ett litet bakslag för EU-kommissionären Viviane Reding, som har gått ut hårt mot mobiloperatörerna och krävt ett stopp för operatörernas höga roaming-avgifter som tas ut när samtal rings i ett annat EU-land än hemlandet. EU-kommissionen har också genomfört en opinionsundersökning där 70 procent av EU-medborgarna vill att dessa höga roamingavgifter stoppas av EU, men det verkar som om ministrarna än så länge vill gå mjukare fram mot mobiloperatörerna.