Neonode i konkurs

[Uppdaterad 14.14] Den svenska mobiltillverkaren Neonode begärde sig igår i konkurs hos Stockholms Tingsrätt, som därefter omedelbart försatte bolaget i konkurs. Därmed har en märklig svensk mobilhistoria nått sitt slut.

Publicerad Senast uppdaterad

Konkursen för Neonode är ett resultat av att bolagets rekonstruktion inte har lyckats. Neonode har dragits med enorma förluster på senare tid, och konkursen kommer inte som en överraskning.

2007 gjorde bolaget en förlust på hela 59 miljoner efter finansnetto. Före finansnettot var resultatet för år 2007 en förlust på hela 246 miljoner.

Efter det för Neonode katastrofala året 2007 sade vd Mikael Hagman om år 2008:

- Under 2008 är förvissade om att vi kommer att skeppa åtminstone 200.000 mobiler, jämfört med 31.000 under 2007.

Någon sådan succé har det dock inte alls blivit under 2008. Pengarna har fortsatt rinna ur bolaget. I slutet av oktober lämnade Neonode in en ansökan om rekonstruktion till Stockholms Tingsrätt. Där framkom att man bara lyckats sälja 20.000 av de 50.000 mobiler som man tillverkat i år. Alltså inte mer än en tiondel av vad bolaget hade föresatt sig att klara av under 2008.

Den lösning som ansågs möjlig i slutet av oktober var att ägarna skulle skjuta till ytterligare mångmiljonbelopp och att betalningarna till leverantörer skulle ställas in i upp till ett halvår. Denna plan har inte blivit verklighet, och nu har bolaget med dess vd Per Bystedt i spetsen alltså försatt bolaget i konkurs.

Även om mobiltillverkaren Neonode AB nu gått i konkurs så kämpar Neonodes ägare för att det amerikanska bolaget Neonode Inc ska leva vidare. Rättigheterna till pekskärmsteknologin zForce, som Neonodes telefoner använder, har förts över till det amerikanska bolaget - ett förfarande som det kan bli tvist om i den svenska konkursprocessen.

Källa

Det var i mars 2002 som entreprenören Magnus Goertz först visade upp Neonode - en liten pryl som verkade vara en ny svensk supermobil. Den byggde på Microsofts operativsystem Windows CE, men med ett nytt grafiskt gränssnitt, och fokus på musik, film och multimedia.

- Nokia, Sony Ericsson och Motorola har alla besökt vår monter, sade företagets vd Magnus Goertz till Mobil med ett glatt leende.

Neonode N1

I en mängd tekniktidningar hyllades Neonode för innovationsrikedom, men bolagets löften om att telefonen skulle bli verklighet inom några månader visade sig ligga väldigt långt från sanningen. Det var nu problemen började för bolaget.

Målgruppen för mobilen var ungdomar och i slutet av 2002 visades ett fåtal fungerande prototyper upp under en kombinerad presskonferens och skateboard-show i Fryshuset i Stockholm.

När den första Neonode-telefonen väl började säljas hade tiden runnit iväg till hösten 2004. Trots alla förseningar var telefonens programvara fortfarande mycket buggig och en mängd tidigare utlovade funktioner saknades.

Neonode N2

2007 kom bolagets andra telefon Neonode N2, och nu skulle äntligen bolagets telefoner lyckas var det tänkt. Men inte heller Neonode N2 gjorde någon succé. Bolagets representanter började tala om att man hellre satsade på Östeuropa och Indien, och Neonode N2 lanserades allra först enbart i Grekland.

Inte heller den strategin lyckades, och efter en vända in på Nasdaq-börsen och fortsatt misslyckande i försäljningen slutade år 2008 med kraschlandning och konkurs.

om Neonode>