Togs bort under utvecklingen

Nexus 6 fick nästan fingeravtrycksläsare

Programmerare som grävt i koden till Android 5.0 har hittat en del intressanta funktioner som togs bort från Nexus 6 i sista stund.

Publicerad Uppdaterad

Det är kodgrävaren Ron Amadeo som rotat i ändringsloggen till Android 5.0 lollipop från Android Open Source Project, och hittat intressanta hänvisningar till fingeravtrycksläsare. En kommentar från slutet av augusti lyder "shamu: remove fingerprint support". Shamu var kodnamnet på Nexus 6 under utvecklingen. Det troliga är att telefonen skulle använda fingeravtrycksläsare från Validity Sensors, ett företag som köptes av Synaptics förra året, och vars fingeravtrycksläsare går att bygga in direkt i pekskärmen.

På ett annat ställe skriver man att man dolt gränssnittet för fingeravtrycksläsaren "tills nytt API är klart", vilket tyder på att Google fortfarande jobbar på ett officiellt API för fingeravtrycksläsare till Android. Enligt Ron Amadeo verkar det röra sig om en läsare där man drar fingret som på samsungs modeller snarare än en där man bara trycker, som på Iphone. En del av koden pekar på funktionalitet för att enskilda appar ska kunna utnyttja fingeravtrycksläsaren.

Tidigare har man i koden upptäckt att Nexus 6 har haft stöd för att tända skärmen genom att knacka på den, men att detta tagits bort. Funktionen finns i Nexus 9, och går till och med att aktivera på Nexus 6 om man rootar mobilen. Det finns även en notifieringslampa som bara kan aktiveras om du rootar telefonen.

Källa