Sämre prestanda

Nokia 2-användare får välja om de vill uppdatera

HMD Globals svar på Nokia 2-uppdateringen visar att företaget är berett att anstränga sig lite extra med underhållet av äldre mobiler.

Publicerad Uppdaterad

När HMD Globals produktchef Juho Sarvikas svarat på frågor kring systemuppdateringar har det länge svävat ett frågetecken kring modellen Nokia 2. Man kan tycka att det inte är så viktigt. Telefonen har aldrig haft officiell distribution i Sverige och eftersom det är en extrem-budgetmodell skulle vilken annan tillverkare som helst ha struntat i systemuppdateringar till den. Men HMD Global har haft som säljargument att man ska välja just deras mobiler för att de får support och uppdateringar under lång tid framöver.

Nu har Juho Sarvikas förtydligat situationen med Nokia 2 ordentligt. Telefonen har i dag Android 7.1 Nougat. Uppdateringen till Android 8.0 Oreo har visat sig kräva mer systemresurser, på gränsen till vad internminnet på 1 gigabyte klarar av. I dag stödjer Google bara telefoner med systemversionen Android Go, en slags lightversion av Android med i stort sett full funktionalitet men som är mindre krävande, på telefoner med 1 gigabyte RAM. Android Go fanns dock inte när Nokia 2 lanserades. Problemet är att Google bara möjliggör systemuppdateringar till Android Go på telefoner som haft Android Go från start, så HMD Global har ingen möjlighet att "nedgradera" Nokia 2 till Android Go.

I stället kommer företaget erbjuda användarna ett val. HMD Global kommer att göra en Oreo-uppdatering till Nokia 2, men den kommer att påverka prestanda negativt, och man ger därför användarna valet om de vill ha den nya systemversionen eller stanna kvar på den gamla. Någon uppdatering till Android 9.0 Pie är inte aktuell.

Trist förstås för de som har en Nokia 2, vilket vi räknar med att få i Sverige har, men HMD:s agerande kan ändå ses som ett bevis på att företaget anstränger sig mer i underhållet av sina telefoner än vad konkurrenterna gör.

Uppföljaren Nokia 2.1 säljs i Sverige. Eftersom den är försedd med Android Go kommer den att få Go-versionen av Android 9.0 Pie under första kvartalet i år.

Källa