Krönika
Nokia blev grundlurat
Att Android gör succé just nu är ju ingen nyhet. Det är mer intressant att fundera på vad världens största mobiltillverkare Nokia tänker hitta på för att komma med i matchen igen.
Nu i februari är det dags igen: Årets stora händelse i mobilvärlden, Mobile World-mässan i Barcelona. Det kommer att flöda av nya mobiler, smarta appar och tjänster. I skrivande stund cirkulerar alla rykten och i mitten av februari smäller det.
En sak som är säker är att väldigt många av mobilerna som presenteras på mässan kommer att köra Googles mobilsystem Android. Det där Linuxbaserade Androidsystemet har på ett par år tagit hela mobilvärlden med storm, och gör nu större succé än Iphone. Men att Android gör succé just nu är ju ingen nyhet egentligen. Det är nästan mer intressant att fundera på vad världens största mobiltillverkare Nokia tänker hitta på för att komma med i matchen igen.
Det var år 2005 som Google köpte det lilla innovationsbolaget Android. Samma år släppte också Nokia sin lilla surfplatta Nokia 770. Likheterna är stora: Nokia 770 baserades på Linux, precis som Android. Precis som med Android handlade hela konceptet om att få riktig kraft i en mobil enhet med bra internetmöjligheter och en rejäl pekskärm.
Men sedan går likheterna isär mellan Google och Nokia. För medan Google bakom kulisserna satsade stenhårt på Android (man insåg storheten) så valde Nokia att ligga lågt med sitt motsvarande Linuxmobilsystem. Nokia gjorde ytterligare ett par »surfplattor« men valde konsekvent att inte utrusta dem med sim-kort och funktioner som alla vill ha, valde att inte göra dem till några coola mobiltelefoner.
Många har frågat sig varför. Vad jag fått berättat från källor inom Nokia är att mobiloperatörerna helt enkelt drog i bromsen. De ville inte ha mobiltelefoner där folk kunde chatta och ringa via internet-uppkopplingen. Det skulle ju hota hela affärsmodellen där operatörerna gör stora vinster på att vi betalar så mycket i månaden bara för att ringa och sms:a. Tänk om man kunde kommunicera mycket friare och bättre via pekskärm och internet? Fy och usch. Operatörerna satte sig på bakhasorna mot den utvecklingen. Och Nokia blev grundlurat.
Så kom då Apple Iphone, och strax därefter Google Android. Och till skillnad från Nokia mer eller mindre struntade Google och Apple i vad operatörerna ville. Det var ett lyckokast. Medan Nokia försökte anpassa sig efter operatörernas vilja körde Apple och Google vidare på perspektivet från vanliga användare. Vad som var smartast är rätt uppenbart.
Så frågan är om Nokia har chans till en comeback. Hur nytt vågar de tänka? Vi får väl se i vår. Jag tror inte att sista ordet är sagt, men den finska jätten har onekligen försovit sig ganska rejält. 2005 hade Nokia ett försprång. Det har de inte längre.