Nokia Siemens igång på allvar
Bakgrunden från två olika telekombolag med delvis olika tekniker ger en teknisk bredd som passar bra i en värld där teleoperatörerna allt mer satsar på olika teknik. Så beskriver i alla fall Nokia Siemens Networks sig själva. Men när det gäller mobilteve är det fortfarande DVB-H som gäller.
Nokia Siemens Networks, sammanslagningen av Nokias och Siemens nätverksbolag, är igång sedan ett par månader. Tillsammans med Ericsson och likaledes sammanslagna Alcatel-Lucent är det nu ett av tre jämnstora telekombolag. Ericsson hoppas säkert att sammanslagningarna ska få de två andra företagen att tappa styrfart medan de organiserar om.
- Det får de gärna tro. Men i själva verket är sammanslagningen ett oerhört välplanerat arbete som pågått sedan juni i fjol. En av de absolut viktigaste delarna var att se till att inte tappa farten, och responsen från kunderna tyder på att vi lyckats med det.
Det säger Jan Lindgren, Sverigechef för Nokia Siemens Networks. Företaget är ett helägt dotterbolag till Nokia, och med hänvisning till det vill han inte säga något om omsättningen eller ens hur många anställda företaget har.
Tuffa krav
För Nokia Siemens är Sverige kanske inte den största marknaden, men definitivt en marknad med krävande kunder som utgör en utmaning. Företaget har levererat utrustning till samtliga svenska mobiloperatörer.
- Mobilpenetrationen i Sverige i dag ligger på över 100 procent. Det betyder att det finns mer än ett mobilabonnemang per person. Men betyder det att det är en mättad marknad? Långt ifrån! Behovet av kapacitet i mobilnäten fortsätter att öka, och nya tjänster som mobilteve kommer.
Ett av företagets stora styrkor är enligt Jan Lindgren bakgrunden från två olika företag. Siemens och Nokia arbetade med delvis olika nätverksteknik, och det har lett till att man nu inte är känslomässigt uppbunden vid den ena eller den andra tekniken. Till exempel arbetar man både med Wimax och hastighetshöjande tekniker för 3G.
Men när det gäller digitalteve var det DVB-H som gällde både för Nokia och Siemens, och så även för dotterbolaget
- MBMS ser vi fortfarande som en övergångsteknik, när man vill börja med mobil teve.
DVB-H använder eget nät för utsändningar medan MBMS använder 3G-nätet. Fördelen med DVB-H är att man inte lider av 3G-nätets kapacitetsbegränsningar, nackdelen är att man måste krångla med myndigheter om sändningslicenser. Fast 3G-kapaciteten kanske inte behöver vara en flaskhals så länge till:
- I slutet av nästa år har vi LTE, som ska ge 100 Mbit/s i 3G-nätet, ute i testmiljö, berättar Jan Lindgren.