HMD Global satsar på kameravärsting

Nokia X50 kan bli deras nya kameraflaggskepp

Föregångaren Nokia 8.3.

HMD Global, som ligger bakom varumärket Nokia kan komma att lansera en uppdatering till den kamerafokuserade Nokia 8.3, men den kommande telefonen kommer sannolikt att följa ett annat system för modellnamnet.

Publicerad Uppdaterad

Rapporter från den Nokiafokuserade sidan nokiapoweruser.com berättar om en kommande Nokiatelefon som kan komma att bli deras nya flaggskepp med kamerafokus. Som Nokias senaste modeller, X10 och X20, tros den följa samma namnsystem och den här kommer då att heta X50. X50 ska ha 5G och är väl tänkt att vara uppföljaren till Nokia 8.3 5G. 

Angående kameran, som tros vara telefonens huvudnummer, så tros den fempipiga varianten från 8.3 följa med till den nya X50. Sannolikt kommer den återigen ha optik från Zeiss och ljudteknik från Ozo, det som tidigare var Nokias VR-kamera, men som numera levererar ljudlösningar till ett flertal olika mobiltillverkare. En uppdatering till den nya kameran kan komma att bli den 108 megapixels-sensor som allt fler mobiltelefoner använder nu för tiden. Antagligen kommer det dessutom att bli en vidvinkel, djupkamera, makro och telezoomobjektiv.

Det tros att Qualcomms Snapdragon 775 kommer att få axla jobbet med att driva den nya X50. Det här systemchipet är inte lanserat ännu så det finniga specifikationer, men det tros bli en rejäl uppdatering från föregångaren 765G.

I skärmväg sägs en 6,5tums qhd plus-skärm med 120Hz uppdatering dyka upp i den här modellen. Nokia har ska ha fått två nya batterier certifierade, dessa har en kapacitet på 6000 mAh vilket borde ge bra batteritid.

Nokia har om vi tittar långt tillbaka i tiden varit ledande inom mobilkameror och vi minns bland annat storsäljare från mobilkamerans tidiga år, som N73 men även senare när vi introducerades inför Pureview-varumärket med exempelvis Nokia 1020. Det här har HMD Global tagit med sig och vi hade stora förväntningar på Nokia 9 Pureview, en tänkt återkomst till toppen och något dåvarande Nokiafans väntat länge på, men en telefon som inte infriade förväntningarna utan blev något av ett fiasko. Nokia 9 Pureview hade en då mycket ovanlig kamerauppsättning bestående av fem kameror i en ring och för att lyckas bearbeta all bilddata tvingades HMD Global använda en specialanpassad version av Qualcomms Snapdragon från året innan Nokia 9 lanserades. 

Man kan anta att HMD Global lärde sig en del läxor på den erfarenheten och att ma tar en lättare väg denna gång. Om det blir en framgång återstår att se.

Källa