En i raden av alla teknologier för kommunikation på korta avstånd heter Wibree. Frågan är - behövs det ännu en standard att hålla reda på?
Det var i oktober som Nokia för första gången visade upp sin nya radioteknologi. Wibree är tio gånger mer strömsnålt än Bluetooth och ska vara betydligt billigare. I övrigt framstår likheterna med Bluetooth som uppenbara - identiskt frekvensband, liknande hastighet för dataöverföring och samma räckvidd. Förvirringen var stor och kritikerna var inte sena med att lägga fram sina poänger.
Huvudfrågan som ställs är om det inte blir förvirrande för konsumenterna att ha ytterligare en standard att hålla reda på. Redan idag finns det tillräckligt med kompatibilitetsproblem som omger användningen av trådlös utrustning. Vissa marknadsbedömare ställer sig tveksamma till Wibree, men det kan finnas en nisch för tekniken någonstans i utrymmet mellan de befintliga tekniker vi har redan idag.
Tjuvåker på Bluetooth
Nokia, som står för initiativet bakom Wibree, menar givetvis att fördelarna med tekniken överväger nackdelarna. Det praktiska går alltid att lösa och det argument som väger tyngst för Wibree, är att delar av radiosändaren kan bygga på en befintlig Bluetoothmodul. Bland annat ska strömförsörjningen och antenndelen kunna användas av bägge modulerna. Harri Tulimaa som är chef för teknologilicensieringen på Nokia Corporate Strategy förklarar anledningen.
Genom att använda de största komponenterna i en annan radiosändare kan tillverkare som använder tekniken enkelt hålla vikt och volym nere i sina enheter. Wibree tar helt enkelt inte onödigt med ström och utrymme i anspråk. Nokia har redan presenterat en integrerad modul för Wibree och Bluetooth och tanken är att övriga tillverkare också ska börja erbjuda samma typ av lösning.
Billigt men användbart
Att det kommer bli billigt med Wibree står klart redan nu. Nokia uppger att merkostnaderna för att integrera Wibree i Bluetoothmoduler kommer att landa på under en krona, medan fristående moduler kommer kosta under tio kronor i tillverkarledet. Kostnaden brukar normalt dubbleras i konsumentled, men det kan i många fall vara värt att betala en tjuga extra för att slippa kabeltrassel och ständiga batteribyten.
Enkel parning, brett användningsområde
En stor nackdel med Bluetooth är den omständliga parningsproceduren och det har Wibree löst på ett föredömligt vis. De båda enheter som ska paras ihop aktiveras helt enkelt med varsin knapptryckning och sedan förs de rent fysiskt ihop. Efter någon sekund är sedan enheterna ihopkopplade och kan börja kommunicera med varandra.
Överföringen är krypterad med AES128, vilket får ses som godkänt, då räckvidden är så kort. De fristående modulerna är tänkta att byggas in i fjärrkontroller, tangentbord, träningsskor, cykeldatorer, termometrar, kläder med integrerad styrelektronik och liknande produkter - kort sagt allt som man inte vill ladda dagligen, men som tappar funktionalitet med störande kablage. Nyckelringar och annat kommer att meddela om de kommer för långt bort från sina ägare med så kallad proximity sensor-funktion. Under sändning och mottagning kommer de fristående modulerna att dra mindre än 15 mA, vilket betyder att man i många fall kommer att kunna använda endast små knappcellsbatterier.
Wibree är utformat för att samexistera med Bluetooth, så det gör att man kan använda funktionerna oberoenda av varandra. Det går till exempel fint att tala i mobiltelefon via ett Bluetooth-headset samtidigt som man styr telefonens funktioner med hjälp av ett Wibree-utrustat armbandsur.
Bandbredden begränsar
Wibrees främsta begränsning är att dataöverföringen är lite långsam för synkronisering av adressböcker och kalendrar. Utskrifter av dokument kommer att stödjas, även om WLAN och Bluetooth kommer att vara avsevärt snabbare, i synnerhet för grafik. Jämfört med Bluetooth saknar Wibree också ljudöverföring, åtminstone i de versioner som hittills presenterats. Det kan potentiellt sett vara ett problem, men det skulle också kunna lösas rent tekniskt framöver.
Snabba puckar
Återstår då kompatibilitetsproblemet. Det råder ingen tvekan om att Nokia som världens största mobiltillverkare kommer lyckas med en snabb penetration av marknaden, men det gäller att få fler aktörer med på tåget snabbt. Det har tagit Bluetooth nästan tio år att nå nuvarande penetrationsnivå, vilket säger något om utmaningen. Det kanske mest intressanta är om Sony Ericsson och andra i branschorganisationen Bluetooth SIG började integrera tekniken i sina produkter. Nokia uppskattar marknadspotentialen till 600 miljoner Bluetoothenheter med Wibree-funktion redan om tre år, men vill inte uttala sig om volymerna för de fristående enheterna. Som jämförelse såldes över en miljard telefoner under 2006, vilket råkar vara lika mycket som det totala antalet Bluetooth-bestyckade enheter idag. Bluetooth SIG, där Nokia är en aktiv medlem, räknar med att antalet skeppade Bluetoothprodukter kommer att ha fördubblats till 2010. Specifikationen för Wibree spikas under våren, och de första kommersiella produkterna ska släppas mot slutet av året.
Fakta: Sladdlöst på korta avstånd
Bluetooth
Mycket utbredd teknologi för trådlös kommunikation mellan mobiltelefoner, headset, skrivare, kameror och datorer. Räckvidd 10m eller 100m.
Wibree
Kan komplettera bluetooth och har lägre strömförbrukning. Enkelt att installera och ska kunna användas när bluetooth är för krävande. Räckvidd 10m. Första produkterna kommer inom ett år.
ZigBee (IEEE 802.15.4)
Extremt strömsnål teknologi för trådlös kommunikation på korta avstånd. Begränsad standard främst för möss, tangentbord och fjärrstyrning i hemmet.
RFID
Teknologi med små passiva chip utan egen strömförsörjning. Används i de nya svenska passen, som implantat vid djurhållning och för att spåra paket vid transporter. Informationen lagras och läses av trådlöst med induktion. Räckvidden är uppemot 10 m, men kan med förstärkning ökas till 50 meter. RFID-chip kan vara mindre än ett sandkorn.
BYLINE: Roman Pixell