Stress

Notifieringar kan ge ADHD-symptom

En ny undersökning visar att mobiltelefonernas notifieringar kan ge ADHD-liknande symptom hos vuxna.

Publicerad Uppdaterad

Vi kanske ska börja med ett förtydligande innan kvällstidningarna förvränger den här artikeln: Mobiltelefoner orsakar inte ADHD. Däremot så finns det ett slags samband. 

En studie som gjordes vid University of British Columbia skulle undersöka hur beteende och koncentration påverkas av mobiltelefoner och dess notifieringar. Upplägget var att studera en grupp av 221 unga personer över två veckors tid i ett ”experimentellt distraktionsscenario”. Under första veckan hade deltagarna sina mobiler, som var inställda på att vibrera när det kom ett meddelande, nära till hands. Under den andra veckan så var mobilerna satta på ”tyst” och utom synhåll. Forskarna analyserade och förde anteckningar kring deltagarnas mentala tillstånd och produktivitet under hela experimentstiden. 

Forskningsledaren Kostadin Kushlev har i efterhand medgivit att de inte hade en aning om vilka resultat studien skulle visa på. En förhandsteori var att de helt tysta mobilerna skulle få deltagarna att känna sig oroliga för att de skulle ha missat något viktigt meddelande, vilket i sin tur skulle leda till att de oftare skulle kontrollera just det. Så var inte fallet. Istället visade det sig att de koncentrerade sig bättre på sina uppgifter. När mobilerna däremot var satta på vibration så var resultatet det motsatta.   

”Det är viktigt att vara tydlig med att vi inte påstår att mobiltelefoner kan orsaka ADHD. Det finns ingen forskning kring det. Vad som kan sägas är att de kan [förhöja symptom] av hyperaktivitet” [sic], säger forskningsledaren Kostadin Kushlev till Vice.  

Notifieringsstressen verkar alltså, enligt studien, ge upphov till symptom som liknar dem som diagnosticerade ADHD-personer lider av. Ingen av deltagarna i experimentet hade ADHD-diagnos sedan tidigare. 

Länken till den fullständiga forskningsrapporten finns nedanför den här artikeln. 

Källa