Säljstart vid midnatt

Nu börjar Iphone 4 säljas

Sent ikväll är det dags: Apples hypade mobiltelefon Iphone 4 börjar säljas i Sverige. Utan abonnemang ligger priset på 6195-7195 kronor, men då är den operatörslåst till operatören Tre och kan bara låsas upp mot en avgift. Det är mobiloperatörerna själva som först börjar sälja Iphone 4 och de satsar på att sälja den knuten till abonnemang med ganska så höga månadsavgifter.

Publicerad Uppdaterad

Iphone 4 kommer att säljas utan abonnemang via Apples auktoriserade återförsäljare från och med 30 juli 2010. Butikernas ordinarie öppettider gäller. Huvuvida mobilerna kommer att vara operatörslåsta eller ej framgår inte i nuläget. Om Iphone 4 även kommer att säljas via Apples egen svenska webbshop Apple Store framgår inte heller.

Flera av mobiloperatörerna kommer däremot att börja sälja Iphone 4 redan sent ikväll, närmare bestämt vid midnatt. En något märklig tid kan tyckas, men marknadsföringsvärdet av att ha köande Apple-entusiaster som köper ny telefon vid tolvslaget är sannolikt oemotståndligt för operatörerna.

Sverige största mobiloperatör Telia kommer att hålla nattöppet från midnatt i Stockholm, Göteborg och Malmö. Därefter kommer samtliga Telia-butiker att sälja Iphone 4 enligt butikernas ordinarie öppettider. Operatören har gått ut med information om att Iphone 4 kommer att säljas operatörslåst precis som för alla tidigare Iphone-modeller. Micro-SIM-kort (det midre sim-kortet som krävs för Iphone 4) kommer att finnas i butikerna.

Priset som man betalar för själva telefonen om man köper Iphone 4 hos Telia blir mellan 1195 och 2695 kronor beroende på vilket abonnemang man binder sig för och vilken Iphone-version man väljer.

Även Tele2 håller öppet för försäljning av Iphone 4 från midnatt, men då är det online-beställningar som gäller på www.tele2.se. Tele2 kommer även att sälja Iphone 4 från midnatt i The Phone House på Kungsgatan 3 i Stockholm. Från morgondagen kommer det fåtal Tele2-butiker som finns, samt vissa återförsäljare (Ej-giganten, Media Markt, The Phone House och Macoteket) att sälja Iphone 4 med Tele2-abonnemang. Priset för själva telefonen hos Tele2 blir 1 eller 999 kronor beroende på abonnemang och modell.

Tre kommer precis som Tele2 att sälja nya Iphone 4 i en enda butik från och med midnatt. Butiken är deras egen 3-butik på Kungsgatan 37 i Stockholm. Dessutom kommer mobilen att kunna köpas via webben (www.tre.se). I Göteborg öppnar 3-butiken i Nordstan extra tidigt, redan vid 06.00 på morgonen på fredagen. Därefter kommer resterande 3-butiker att sälja mobilen enligt ordinarie öppettider. Tres Iphone-modeller kommer att vara operatörslåsta och endast obundna Iphone kommer kunna låsas upp mot kostnad, enligt presschefen Erik Hörnfeldt. Tre meddelar att mobilen även kommer att kunna köpas kontant vilket är av intresse för kunder med kontantkort. Kontantpriset är 6195 respektive 7195 beroede på om man köper 16 GB-varianten eller den med 32 GB minne.

Kontantpriset om man binder upp sig för ett Tre-abonnemang är 495 eller 995 kronor för 32 GB-modellen, medan 16 GB-modellen inte innebär någon engångskostnad utan bara månadskostnad för abonnemanget. I samtliga abonnemang som Tre säljer Iphone med ingår fri mobilsurf.

Sist men inte minst kommer även Telenor att i likhet med Telia att hålla nattöppet i landets tre största städer. Telenor har ännu inte meddelat vilka priser som kommer att gälla vid nyteckning av abonnemang.