HTC Magic är en av två hittills släppta Android-mobiler.
Mark Murpy har skrivit tre böcker om programmering för det nya mobilsystemet Android. Nu har han besökt Sverige – och förklarar varför Android är unikt.
Mark Murpy drog fullt hus när han föreläste om Android på ett seminarium i Malmö i april, anordnat av Fujitsu. Att Lund-företaget Sony Ericsson arbetar på en Android-telefon kan säkert ha bidragit till suget efter Android-kunskaper. Men det fria mobilsystemet som Google tagit initiativet till är definitivt hett.
På vilket sätt är Android speciellt för alla som utvecklar mobilapplikationer?
- Egentligen räcker det med två ord för att svara på den frågan: färre begränsningar. Androids javamiljö innebär att du inte behöver lära dig obskyra programspråk som objective-c, eller sköta minneshanteringen manuellt, som med c/c++.
Annons
- Android ger också javamiljön mycket rikare möjligheter. Det finns inga begränsningar för att köra processer i bakgrunden, som det finns på vissa andra mobiler.
Annons
Redan på det här stadiet i intervjun märker jag att många av Mark Murphy gärna slänger iväg gliringar mot Iphone, en telefon som kräver att utvecklarna använder det lite speciella programspråket objective-c. Men den kanske största fördelen för utvecklare som Murphy nämner är att det med Android inte finns några krav på att en applikation exempelvis inte får konkurrera med mobiloperatörerna eller Apple:
- Android har över huvud taget mycket färre restriktioner för vilken slags applikation som tillåts säljas eller installeras.
Finns det inga problem med så fria tyglar för progrtammerarna?
- Jo, det är inte problemfritt. Vissa utvecklare verkar glömma att de skriver program för en mobiltelefon och förväntar sig att hårdvaran ska vara kraftfullare än vad den är. Men fördelarna överväger ändå, Android-programmering innebär betydligt färre problem och bördor än när man utvecklar för konkurrerande system.
Du har grundat företaget Commonsware, som bland mycket annat informerar om fri programvara. Hur viktigt är det att Android bygger på fri programvara? Vissa linux-entusiaster har kritiserat systemet för att det inte bygger på GNU-licensen till exempel?
- Android är inte fritt under GNUS-licensen, men under Apache-licensen, som inte tvingar utvecklare att dela med sig av sin kod. Är det bra eller ett problem? Tja, Android är det första kommersiellt livskraftiga mobila operativsystemet. Jag betvivlar att det skulle ha lyckas så här bra om man byggt på GNU. Det hade fått för lite acceptans från hårdvarutillverkare.
Mark Murphy betonar att det faktum att Android bygger på fri programvara och öppen källkod ändå innebär stora fördelar.
- Som en licenspragmatiker tycker jag att Apache-licensen är bra, speciellt eftersom den innebär att vi rör oss mot allt öppnare plattformar.
Vad är det viktigaste att tänka på om om du ska lägga fram (utveckla och lansera) en mobilapplikation baserad på Android?
- Bra fråga. En del skulle kanske svara utvecklarfärdigheter eller telefonens kapacitet. Men enligt min mening är det viktigaste att tänka på marknadsföringen. Din ansökan till försäljning - från Android Market eller andra platser - är där marknadsföringen börjar, inte där den slutar.
Har Android möjligheten att skapa samma sug efter nya applikationer som Iphone med sin App Store?
När Iphone App Store lanserades resulterade det i en rusch av utvecklare som fått sina ansökningar till App Store beviljade tidigt. När App Store öppnade fanns det en enorm efterfrågan på alla typer av program och Apple hade relativt få ansökningar att välja mellan. Nu, ungefär ett år efter lanseringen av Iphone App Store har den mognat till den punkt där utvecklare som släpper Iphone-applikationer inte längre garanteras några betydande inkomster.
- Det finns de som förväntar sig att Android ska ha samma effekt - att alla utvecklare skulle vilja ladda upp sin app i Android Market och kronor skulle flöda som vatten. Dessa människor lär långsamt få inse att ett en sådan rush som till Iphones App Store kanske sker en gåmng per decennium, och att Android är inte kan reproducera samma omständigheter.
Kommer Android vara ett av de dominerande mobilsystemet i den mobila världen inom ett par tre år?
- Det beror på vad du menar med ”dominerande” och ”den mobila världen”. Eftersom konkurrensen är fortsatt hög kommer jag att vara ganska glad om Android lyckas få en 15-20-procentig marknadsandel i världens smartphoneförsäljning de kommande tre åren. En sådan nivå skulle säkerställa Android som lönsamt ett bra tag framöver.
- Android kommer att ha en närvaro utanför telefoner också, exempelvis i Archos Android-aktiverade mediespelare. Precis hur stor spridning Android får inom andra områden, som tv-boxar med mera, är oklart. Men Android kommer definitivt att finnas på fler enheter än mobiler, även om det kanske inte skulle bli nummer ett i smartphones.
Finns det någon Android-applikation du själv särskilt gillar?
StreamFurious känns som den bjuder på något särskilt, som en musikspelare som streamar musik, även om den har färre funktioner än konkurrerande musikspelare.
Fakta Mark Murphy
Författare till tre böcker om Android-programmering, senast ”Busy Coder's Guide to Android Development”.
Skribent på webbplatserna Androids Guy och Network World med sina kolumner om Android.
Tillsammans med bland andra Google-gurun Vint Cerf politiskt aktiv inom rörelsen för ”personal democracy”.