Prisgranskning

Nu finns Apple Iphone XS och XS Max i svenska butiker – här är de billigast

Idag den 21 september började nya Iphonemodellerna att säljas och de första som förbeställt har fått sina telefoner levererade.

Publicerad Uppdaterad

I stora delar av världen, Sverige inkluderat, börjar Apple idag sälja sina nya telefoner Iphone XS, Iphone XR och Iphone XS Pro samt klockan Apple Watch series 4. Sedan lanseringen för ungefär en vecka sedan har många talat om priset och att nya Iphone, särskilt med den största mängden internt lagringsutrymme är ovanligt dyr. Därför är det givetvis intressant att se hur man kan spara lite pengar och köpa den nya telefonen så billigt det bara går.

Från 12 790 kr och uppåt

Tittar vi på aktuella priser hos de återförsäljare som säljer telefonerna är prisspridningen relativt liten. De flesta återförsäljare ligger mycket nära de 12 795 kr som Apple själva tar i sin butik för Iphone XS 64 GB och det är bara ett mindre antal återförsäljare som lägger på mer. Generellt kan man slå fast att priset på Iphone dels går ner ovanligt lite med tiden och dessutom att Iphone har ett ofta högre andrahandsvärde än många andra telefoner, vilket gör att man har stor chans att få igen en del av investeringen den dag man byter telefon och säljer den gamla uttjänta.

Prisjämförelsesajten Pricerunner uppger till exempel att den bästa tidpunkten för ett Iphoneköp är i början av året när priset hunnit tryckas ner något, men då är det fortfarande inte mer än 10 procent lägre än vid introduktionen av den nya telefonen. Ett annat tillfälle då man kan hitta Iphone lite billigare än vanligt är enligt Pricerunners analys under Black Friday som i år inträffar fredagen den 23 november.  

– De stora butikerna använder telefonerna som specialerbjudande på Black Friday, och utifrån vår data från föregående Black Fridays så blir de nya iPhone-modellerna nedsatta med upp till 20 procent på denna dag”, säger Nicklas Storåkers, VD för Pricerunner.

Flera trender

Bland de trender som Pricerunner upptäckt i sin analys ser man förutom att Iphone går ner relativt lite i pris över tid även att nya Iphones faller ännu mindre i pris än tidigare modeller gjort.  En Iphone 6 föll med 30 procent i pris de första 12 månaderna, medan en Iphone 8 eller en Iphone X föll med knappt 10 procent.

Utöver att köpa en Iphone och betala direkt kan du så klart även köpa i samband med att du förlänger ett mobilabonnemang och då finns möjlighet att spara pengar. Vi har tidigare, i samband med att förbokningen öppnade, undersökt de erbjudandena och då hade Telia och Tre de mest förmånliga erbjudandena.