Första intryck
Nu finns Google Play Böcker i Sverige
Google har nu lanserat bokköpartjänsten i svenska Google Play men än så länge är böckerna bara på engelska.
Den nya tjänsten följer samma mönster som Play-butiken i övrigt. Startsidan har nu tre länkikoner, en för appar, en för spel och en för böcker. Den sistnämnda finns numera även i ”Rekommenderas för dig” och nya titlar visas också när man skrollar ner.
Böckerna är uppdelade i bekanta huvudkategorier som ”Toppsäljare” och ”Bästa grattis”. ”Nya titlar” är uppdelade efter skönlitteratur och facklitteratur. Går man ner i kategorierna så hittar man exempelvis ”Barnböcker”, ”Datorer och internet”, ”Hälsa, kropp och själ, ”Skönlitteratur” med mera. Går man vidare i underkategorierna så kan man verkligen inte klaga på antalet ämnesområden. Det är nästan för mycket faktiskt. Varför man inte kan trycka in ”Lesbiskt” under ”Gay” (vilket dessutom vore mer korrekt eftersom ”Gay” innefattar både män och kvinnor) förstår jag inte riktigt. Bara under skönlitteratur så hittar man 43 underkategorier, enligt mig ungefär 28 för många.
Så här precis efter lanseringen hittar man föga förvånande en del barnsjukdomar. Under installationsproceduren så dök det upp ett meddelade om att ”Det här landet stöds inte”. Men det gick att gå tillbaka och på andra försöket gick det bättre.
En annan lite irritation var att omslagen ibland inte visas i widgeten utan ersätts då istället med en blå ruta. Även det problemet försvann bara man snurrade några vändor på förhandsvisningsbilderna. Det kan helt enkelt vara så att det bara tog väldigt lång tid att ladda ner ett av omslagen.
Gratis är bra, om man hittar det
Att vissa böcker är gratis är självklart väldigt bra, men jag har inte lyckats hitta en kategori för bara det. Det enda som jag hittar är ”bästa gratis” på huvudsidan men där listas endast 15 titlar. Har man 43 underkategorier i skönlitteratur tycker jag att man kan trycka in en ”gratis” någonstans också. Rent allmänt tycker jag att sökfunktionen borde bli bättre, jag hade gärna sett att man kan sortera resultaten på pris i varje underkategori. Hur Google kan underprestera med sökning, det var samma visa när Play släpptes från början, är en gåta med tanke på att allt började som en sökmotor.
Om du är nyfiken på en bok så går det att ladda ner ett gratisutdrag där man får läsa ett kapitel eller två för att sedan ta beslut om man vill köpa boken. Det går också att lägga till titlar i en önskelista. Respektive bok presenteras med ett omslag, en kort beskrivning och på samma sida kan du även se andra kunders recensioner (om de har skrivit några). Själva bokläsaren är en trevlig historia med animerade sidbläddringar (går att stänga av) och möjligheten att sätta bokmärken, göra anteckningar och markeringar, välja ”dag”och ”natt” som läsläge (svart text mot vit bakgrund och vice versa), ändra typsnitt och teckenstorlek samt se sidan som den var i pappersoriginalet. Då blir det dock väldigt svårt att läsa utan att zooma in, i alla fall på den 4,7 tums stora mobilskärmen som jag tittar på i skrivande stund. Det går också att återuppta läsningen där du slutade på en annan Android-enhet.
En sak som fungerar bättre i teorin än i praktiken är uppläsningsfunktionen. Visserligen markeras textbiten som läses upp, vilket är bra, men den kvinnorösthärmande talsyntesen lämnar mycket i övrigt att önska. Det är inte direkt Sven Wollter-klass om man säger så.
När det kommer till prissättningen så ligger de flesta böckerna mellan cirka 40 till 60 kronor, men det går att hitta böcker för en femma och den dyraste jag har sett kostade 160 spänn, men det finns säkert ännu dyrare exemplar. Som en liten jämförelse kan jag nämna att George R.R Martins populära A Game of Thrones kostar 65 kronor på Google Play Böcker medan den kostar 69 kronor i Apples Ibooks.
Överlag är mitt första intryck att Böcker är ett trevligt och efterlängtat tillskott. Det är snyggt, det finns mängder med kategorier och läsaren är riktigt trevlig. Dock finns det en del saker att jobba på för Google. Sökfunktionerna känns begränsade och gränssnittet finner jag aningen rörigt. Sen vore det trevligt med böcker på svenska också. Men det är en början i alla fall.