Sonys "Concept for Android"

Nu kan du få Android 7 till Xperia X

Den som vill prova en experimentell version av Sonys programvara för Android 7 kan nu få det på Xperia X.

Publicerad Uppdaterad

Härom veckan påbörjade Sony ett betatestprogram av Android 7 till Xperia X Performance. Programmet "Sony’s Concept for Android" är förvillande likt, men tjänar ett delvis annat syfte för Sony.

- Xperia Beta är en nästan färdig version av den senaste programvaran. Concept for Android är en mer experimentell version av programvaran, som inte nödvändigtvis motsvarar den kommersiella versionen, men påverkar den på sikt. Det är ett sätt för oss att få feedback på hur folk använder mobilen och vad de vill ha, säger Rikard Skogberg, kommunikationsansvarig på Sony Mobile. Han påpekar att utformingen av dagens Home-app är ett resultat av det förra Concept-programmet.

Då betaversionen av Android 7 bara finns till Xperia X Performance och Concept-versionen bara till Xperia X handlar det hursomhelst inte om att du behöver välja mellan de två programmen, du har tillgång till det ena eller det andra.

För att installera konceptversionen av Android 7 på din Xperia X installerar du appen Concept Installer från Google Play. Du kommer sedan få en systemuppdatering med Android 7. Till skillnad från vanliga systemuppdateringar kommer din mobil rensas på innehåll, men Sony har verktyg som hjälper dig att göra backup och återställa.

Den version av Android 7 du får ligger närmare Googles än Sonys, med färre förinstallerade Sony-appar, något en del nog upplever som en fördel. Sony har ingen loggfil med vad som är nytt och annorlunda med systemet, eftersom tanken med Concept for Android är att se vad användarna själva vill ha och hur de använder mobilen.

- Vi fick rätt mycket och förvånande feedback när vi körde programmet på Xperia Z3. Det första folk begärde var möjligheten att kunna tända skärmen med ett dubbelknack. Jag tror det tog oss tre dagar att implementera det och skicka ut i en ny version, berättar Rikard Skogberg.

Det som är huvudpoängen för Sony, och även för användarna, med Concept for Android, är att ha en direktkanal för feedback. Sony får veta vad användarna vill ha, och användaren får en god möjlighet att göra sin röst hörd, och om den delas av flera se sina synpunkter implementerade. När Concept-programmet var som mest intensivt på Z3 skickades det ut en ny systemversion i veckan.

Ge feedback och delta i diskussionen gör du via In Touch-appen som installeras automatiskt med systemuppdateringen. Där kan man också begära features och svara på användarenkäter som Sony skickar ut.

Källa