Sony Xperia XZ4, LG G8 Thinq, Nokia 9, Xiaomi Mi 9...

Nu kommer årets nya toppmodeller - här är schemat för MWC 2019

Bilden visar en rendering gjord av Ben Geskin (@venyageskin1) och är baserad på rykten

Nästa vecka börjar Mobile World Congress, och innan dess drar den stora lanseringsvågen igång. Vi berättar om vad vi kan vänta oss - och när.

Publicerad Uppdaterad

Mobile World Congress 2019 är årets stora mobilmässa, och den äger rum den 25 - 28 februari, det vill säga måndag till torsdag nästa vecka. Ingen tillverkare vill ju öppna dörrarna till en tom monter, så de flesta mobiltillverkarna brukar hålla något slags lanseringsevent strax innan. Traditionellt är det söndagen innan som är den stora lanseringsdagen, det vill säga den 24 februari i år. Redan i onsdags fick vi se Samsung Galaxy S10 samt en glimt av Xiaomi mi 9, men det var bara början...

Onsdag 20 februari

Xiaomi Mi 9

Xiaomi har lagt ut teasers för sin kommande toppmodell Mi9 inklusive bilder på mobilens baksida, exempel från trippelkameran och datumet 20 februari. Man anger inget klockslag, men gissningsvis siktar man på att visa upp Mi 9 i Kina någon gång på förmiddagen svensk tid för att stjäla lite av uppmärksamheten från Samsung. Av bilderna framgår att telefonen får trippelkamera, och enligt uppgift kommer huvudsensorn att vara Sonys 48-megapixelsensor.

20.00: Samsung Galaxy S10, Samsung Galaxy F

Klockan 20.00 svensk tid rullar eventet Galaxy Unpacked igång, och det livestreamas på webben. Mobil är på plats och bevakar. Vid det här laget är vi rätt säkra på att vi kommer att få se tre varianter av Samsung Galaxy S10, förutom den vanliga och den större S10 Plus även en lite billigare S10e utan krökt skärm. Du kan läsa vad vi vet om S10 i här. Men att döma av bilderna inför eventet kommer Samsung definitivt även att visa upp sin vikbara mobil, som tros heta Galaxy F. Det är osäkert om det blir en regelrätt lansering av den, eller bara en mer utförlig förhandstitt än den som gavs i höstas. Det som talar för det senare är att Samsung förmodligen inte vill dra bort uppmärksamheten alltför mycket från Samsung Galaxy S10. Dessutom har vi sett uppgifter om att Samsung släpper Galaxy Watch Active, Galaxy Fit / Fit e och trådlösa hörlurarna Galaxy Buds.

Söndag 24 februari

10.30: Xiaomi Mi 9

(igen)

Xiaomi har bestämt sig för att vara först på veckans stora lanseringsdag. Vi får då på allvar se Xiaomi Mi 9. Kanske har Xiaomi även med sig sin variant av vikbar mobil till mässan.

14.00: Huawei

Nej, liksom förra året kommer Huwei troligen inte att visa upp sin toppmobil P30 på mässan, utan på ett separat event i slutet av mars. Förra året visade företaget upp datorer i Matebook-serien på sitt event på söndagen, och så kan det mycket väl bli i år igen. Ja, och så en böjbar 5G-mobil då. Om detta är en faktisk produkt som man kommer att sälja, en förhandstitt eller en konceptprototyp som inte är ämnad att massproduceras återstår att se.

16.00: HMD Global/Nokia 9

Näst på tur att lansera är finska HMD Global som licensierar varumärket Nokia. Med största sannolikhet får företaget denna gång ändan ur vagnen och lanserar deras första riktiga toppmodell Nokia 9 med fem kameror på baksidan. Det lär knappast vara det enda man lanserar, företaget har de senaste två åren haft en skur av nyheter att visa upp på Mobile World Congress. Vad det blir i år återstår att se, men mellanprismodellen Nokia 6.2 som tros få en kamera-ö i skärmen är inte en för vågad gissning, liksom budgetmodellen Nokia 1 Plus. Och kanske något mer vi inte sett skymten av ännu?

19.30 LG G8 Thinq

Vi känner oss ganska säkra på att LG kommer att visa upp G8 Thinq på mässan, men vi har ännu inte något exakt klockslag för när telefonen blir officiell. Ett tips är att spana kring 19:30-tiden på söndagkvällen, men LG verkar inte ha någon livestream av lanseringen.

Måndag 25 februari

8.30 Sony Xperia XZ4

På morgonen strax innan mässan drar igång håller Sony sin traditionsenliga lansering. Det får anses vara nästan säkert att vi får se uppföljaren till höstens Xperia XZ3. Däremot är det inte säkert att den kommer att heta XZ4, det talas i stället om att man byter namn till Xperia 10. Det som utmärker telefonen i förhandsryktena är en extremt långsmal skärm i 21:9-format. Det verkar dessutom komma att bli en hel familj i detta format då man eventuellt visar upp uppföljare även till XA2 och XA2 Plus med 21:9-skärm. Någon ny Compact-modell verkar vi dock inte få se den här gången.

10.30 ZTE Axon 5G

Kinesiska ZTE har lagt sin presskonferens under förmiddagen mässans första dag och utlovar sin första kommersiella 5G-telefon. Inbjudan talar om "ny Axon och nytt 5G-flaggskepp" så vi räknar med att det handlar om två olika telefoner.

Asus, HTC, Oneplus, Apple

HTC och Oneplus väntas inte ha några nya toppmodeller på mässan. Asus visade upp Zenfone 5-serien på mässan förra året, men i år verkar det som att Zenfone 6 dröjer till senare. Apple kör som vanligt sitt eget race och dyker över huvud taget inte upp på mässan.