Walking on wifi

Nu kommer smarta trottoarer

Nästa grej att få ordet smart framför sig är, lite otippat, en trottoar.

Publicerad Uppdaterad

Smart börjar kännas som ett ord vi borde bannlysa i teknikvärlden eftersom alla manicker som får minsta koppartråd elektronik inopererat per definition nu måste vara en smart pryl… eller så saknas kreativiteten att faktiskt döpa det till något passande.

I vilket fall, dagens smarta pryl är lite oväntat en trottoar. Eller vi kan kalla det för vad det egentligen är, en uppkopplad trottoar.

Tanken är att boende i en stad hela tiden ska ha tillgång till wifi, men att det är knöligt att sätta upp routrar och repeaters på husväggar överallt. Istället har Virgin kommit på att allt som behövs för publika wifi-nät är en trottoar.

Genom att byta ut diverse brunslock på trottoaren mot motsvarigheter i plast med all teknik inkapslat i vattentät förvaring tror Virgin att stadstäckande wifi kan bli betydligt enklare. Först ut att testa det hela är de intet ont anande boende i den brittiska staden Chesham och enligt Virgin ska maxhastigheten för nätet ligga på upp till 166 megabit per sekund (upp till är nog ledordet här) och varje plastbrunnslock ska ha en räckvidd på uppåt 80 meter.

Råkar du befinna dig i staden behöver du inte vara kund hos Virgin för att ansluta dig dock, utan det är öppet för alla. Hur det blir med den saken om teststaden är ett lyckat experiment och det hela sprider sig till fler städer återstår att se.