+10 procent i Europa

Nu ökar försäljningen av smartphones i Europa efter år av nedgång

Försäljningen av smartphones på den europeiska marknaden ökade under det första kvartalet i år efter nio kvartal i rad av dalande försäljningssiffror.

Tio procents försäljningsökning under första kvartalet i år jämfört med samma period förra året. Det visar nya siffror från Counterpoint Research över smartphoneförsäljningen i Europa. Ökningen som alltså markerar ett trendbrott förklaras bland annat med Samsungs framgångsrika lansering av Galaxy S24-serien. 

Det är alltså första gången sedan 2021 som marknaden växer, men Counterpoint Research är ändå försiktiga i sin optimism, för första kvartalet 2023 som man jämför med hade historisk låg försäljning. Det är alltså inget säkert tecken på att försäljningen kommer fortsätta öka resten av året. Jan Stryjak på Counterpoint säger i en analys att makroekonomiska faktorer som påverkar försäljningen i Europa ändå ser allt bättre ut och att en rad nylanserade telefoner, från Samsung, Honor och Xiaomi har fyllt marknaden med framtidstro. 

Under den här perioden så har Samsung återtagit positionen som den mobiltillverkare som säljer bäst, en plats de tog över av Apple. Honor, som ju inte säljer sina telefoner på den svenska marknaden, är den tillverkare som ökat mest medan Apple minskade något. 

Tiden på året kan förklara Apples tapp eftersom nya Iphone lanseras på hösten och ingen ny Iphone SE är i sikte nu under våren. Samsung å sin sida har både S24-serien och de billigare A35 och A55. Xiaomi presterade bra i Västeuropa men fick se sig utmanade av framförallt Tecno och Samsung som avancerat i övriga delar av Europa.