Annons

Infotainment-systemet baseras på Android

Ny generation bilar från Volvo kommer med flera av Googles tjänster inbyggda

Volvo har aviserat att man nu inleder ett bredare samarbete med Google. Det innebär bland annat att en kommande generation Volvobilar kommer att ha Android-baserade infotainmentsystem och därmed levereras med tjänster som Google Assistant och Google Maps inbyggda.

Publicerad Uppdaterad

Den svenska biltillverkaren Volvo har sedan tidigare ett samarbete med Google, och nu fördjupas det samarbetet. Detta genom att Volvo nu väljer att basera en kommande generation av sitt infotainmentsystem Sensus på Googles mobila operativsystem Android. Det betyder i sin tur att en rad tjänster från Google kommer att vara inbyggda i bilarna redan från start och inte kräver någon lösning i stil med Android Auto för att kunna användas. 

Vissa delar oklara

Volvo har dock inte avslöjat allt om samarbetet, och det är till exempel inte klarlagt huruvida mer körningsrelaterade funktioner, som att till exempel starta eller stänga av bilarna, också ska gå att göra med röstgränssnittet. Däremot står det klart att man ska kunna använda systemet för sådant som man redan idag kan använda Googles infotainmentsystem Android Auto till (det vill säga navigering, spela musik och skicka meddelanden) samt för att styra en del av bilarnas funktionalitet, till exempel klimatanläggningen. De första bilarna med den Android-baserade versionen av Sensus beräknas att lanseras ”om några år”. 

Källa