Monsterspecifikation

Ny MHL-standard med stöd för 8k

Använder du kabel för att koppla upp dig mot en TV lär den nya MHL-standarden vara riktigt godis för dig.

Publicerad Uppdaterad

MHL, Mobile High-Definition Link, är standarden som används för att koppla upp exempelvis mobiler mot Tv-apparater, ofta genom en adapterkabel mellan Usb och Hdmi. För ett par år sedan var populariteten ganska stor, men allt efter att trådlösa motsvarigheter ökat rejält pratas det allt mindre om tekniken.

Så hur ska MHL Consortium göra för att överleva mot trådlösa alternativ? Genom att fräsa på med precis allt de kan så klart.

Den senaste MHL-standarden, Super MHL, som är spikad men inte riktigt klar för konsumentnivå för stunden, inleder med stöd för Usb 3.0 Type-c. Alltså vidareutvecklingen av Usb 3.0 med bland annat vändbara kontakter. Tack vare Usb 3.0 utökas även bandbredden en hel del, vilket ger stöd för 8k-upplösning i 120 bildrutor per sekund som max (8k i 60 bildrutor per sekund för mobiler). Även HDR-stöd och bättre färgåtergivning finns med i specifikationen. Tack vare Usb-standarden ska också uppåt 40 watt ström kunna skickas via kabeln, för att exempelvis ladda luren medan material visas.

För att dra nytta av alla godsaker krävs det dock att både mobil och Tv har stöd för standarden (och kan visa material i 8k för att dra nytta av det på riktigt då).

ARMdevices har en video från CES där standarden presenteras.