Apple Watch Series 2

Nya Apple Watch utmanar aktivitetsarmband

Med en vattentäthet på upp till 50 meter, inbyggd GPS samt ett samarbete med Nike så ska andra upplagan av Apple Watch fånga de som hittills har föredragit aktivitetsarmband framför smarta klockor.

Publicerad Uppdaterad

Nu verkar det inte bara vara simmare och joggare som Apple Watch Series 2 tar sikte på, men just aktivitet var ett genomgående tema under presentationen av den nya smarta klockan. Till och med i speltemat under presentationen så framhävdes en joggingvariant av Pokémon Go (finns det någonting som det spelet inte kommer att infiltrera?). 

Även den nya appen "andas”, som ska påminna användaren att slappna av och andas rätt, är kopplad till välmående, eller än mer specifikt, den just nu väldigt hippa "mindfullness"-trenden. Att de nya funktionerna, som andingshjälp, pulsmätare och simanpassning även kan hittas i aktivitetsarmband, bland annat den nyss lanserade Fitbit Charge 2, gör att det känns som att Apple har haft antennerna ute under utvecklingen av den nya klockan.

Innovativ högtalarlösning
På mig imponerade lösningen för den inbyggda högtalaren mest. Det är nämligen så att en högtalare behöver ha tillgång till luft för att göra sitt jobb och då måste det självklart även finnas hål för luften att ta sig dit på. Men om luft kan ta sig in så kan även vatten göra det, vilket inte bådar gått för vattentätthet. Apple har löst det på så sett att högtalaren bokstavligen vibrerar ut vattnet efter simturen. Om det fungerar som utlovat så måste jag faktiskt säga att jag finner lösningen smått genialisk. 

Klockan sparar information om användares simning under simturen, och annan träningsdata, och att den har inbyggd GPS ska innebära att man inte behöver ha med sig mobilen för att spara kartinformation och hastighetsdata för löprundan. Den speciella Nike-versionen av klockan ska också vara enklare än andra gps klockor tack vare en genväg direkt på startskärmen, men det låter mest som en dålig gimmick i dagsläget (vi vet mer när vi har testat själva). 

Snabbare än föregångaren
Vad har då utöver ”träningsfokuset” på den tekniska delen sedan Apple lanserade Apple Watch. Jo, i hederlig Apple tradition så är Series 2 uppgraderad på nästan alla delar på hårdvarusidan. En ny dubbelkärnig processor (S2 chipset) ska göra att allt flyter på bättre, en två gånger mer ljusstark skärm (1000 nits) ska göra det lättare att se informationen trots direkt solljus och Siri ska vara än mer integrerad i operativsystemet. 

Det finns också en ny materialvariant av klockan, nämligen keramik (vit). I övrigt så är det rostfritt stål och aluminium som gäller. Designen är också identisk med föregångaren även om mindre förändringar gjorts för att klockan ska bli vattentålig.

Apple Watch Series 2 kostar från 4195 kronor, den dyraste keramikvarianten kostar från 14 195 kronor, beroende på konfiguration. Nike-varianten har samma prislapp som den ordinarie Apple Watch. Den första Apple Watch kommer att få en uppgradering till den nya processorn och säljas för 2995 kronor. Klockorna kan förbeställas från och med den 9 september och de anländer fysiskt den 16 september.