Nyhetsblock 1

Publicerad Senast uppdaterad

Svenska Tre-priser i Danmark

Sedan en månad tillbaka debiteras svenska Tre-kunder som är på resa i Danmark som om de vore kvar i Sverige. Detta under förutsättning att de ringer i Tres danska nät.

Det är alltså billigare att ringa hem till Sverige nu än vad det var tidigare. Och skulle två svenska Tre-kunder befinna sig i Danmark samtidigt kan de ringa till varandra för svensk taxa, utan extra avgifter.

Följden av att svenskar i Danmark behandlas som om de vore i Sverige blir, fullt logiskt, att om en svensk Tre-kund ringer till dansken två meter i från honom eller henne så kommer samtalet ändå att räknas som utlandssamtal.

Frida Andersson

223 procent fler Nokia-smartphones

Allt fler mobiltelefoner säljs med Microsofts operativsystem. Men betydligt snabbare växer konkurrenten Symbian, som bland annat har sitt operativsystem i mobiler från Nokia och Sony Ericsson.

Detta framgår av en ny rapport från analysföretaget Canalys. Rapporten jämför försäljningen under första kvartalet i år med första kvartalet 2004. Totalt sett ökar försäljningen av smarta mobiler med 82 procent. Med smarta mobiler avses då mobiler med ett särskilt operativsystem där användaren själv kan installera program (utöver Java-program), synka kalender och adressbok mot datorn, läsa e-post med mera.

Symbian är det största operativsystemet för smartphones. Hela 61 procent av alla smartphones kör Symbians operativsystem, men Microsoft Windows mobile for smartphones är också ett betydande system.

Procentuellt var försäljningsökningen allra störst för de smarta mobiler som fungerar som en handdator med inbyggd mobiltelefon. Dessa enheter ökade med 137 procent. Här spelar flera enheter med Microsofts operativsystem en stor roll för statistiken.

Nokia är annars störst på smarta mobiler. Hälften av de smarta mobiler som säljs är från Nokia och har Symbian som operativsystem. Nokia har därmed ökat sin försäljning av smarta mobiler med hela 223 procent sedan första kvartalet förra året. Första kvartalen 2004 sålde Nokia 1,67 miljoner smarta mobiler, första kvartalet i år hela 5,39 miljoner av dessa enheter.

De flesta av Nokias storsäljande smartphones är i vanligt telefonformat, som exempelvis modellen 6670. Men även Nokias nya lilla kommunikator 9300 har sålt bra enligt Canalys. Och strategiskt är Nokia 9300 viktig för Nokia i kampen om professionella användare, enligt Canalys.

Palmone, företaget som mer eller mindre skapade den moderna handdatorn, sålde drygt 1 miljon smartphones under första kvartalet i år, vilket bara är en ökning med 1 procent. Och eftersom andra tillverkare ökat sin försäljning kraftigt innebär det att Palmones marknadsandel minskat från 16,8 till 9,4 procent.

Symbian har hittills dominerat med sitt operativsystem i smarta mobiler, och positionen som ledande inom smartphones har stärkt ytterligare nu. Symbian har gått från 41 procents marknadsandel för ett år sedan till 61 procent nu. I Europa har bland annat Nokia, Sony Ericsson, Siemens och Motorola sålt Symbianmobiler. I Asien har Symbians operativsystem dessutom suttit i telefoner från Fujitsu och Mitsubishi.

Microsoft har haft det lite svårt att växa i marknaden för mobiltelefoner. Men samtidigt pratas det inom branschen att den nästa versionen av Microsofts operativsystem för mobiler, som går under kodnamnet Magneto, ska innebära riktigt bra smarta mobiltelefoner. De första mobilerna med Magneto väntas komma ut på marknaden i höst. Magneto ska officiellt få beteckningen Windows mobile 2005.

Linus Brohult

Världsrekord satt med Treo 650

Det går att sätta världsrekord i mycket nu för tiden. Men frågan är om inte finnen Arttu Harkki har ett av de märkligaste rekorden. Han satte redan 2001 världsrekord i att knappa in ett sms enligt Guiness World Record.

Den här gången handlade det om att skriva ett besämt e-postmeddelande med hjälp av ett vanligt Qwerty-tangentbord som var kopplad till en Treo 650. Arttu lyckades skriva meddelandet på 2 minuter och 22,9 sekunder och är nu rekordhållare.

Niclas Lidström

Mp3-böcker gör mobilen till bokhylla

Mobiltelefonen, handdatorn och mp3-spelaren kan numera användas för bokläsning. Flera svenska internetbokhandlare erbjuder mp3-böcker. Linus Brohult har provlyssnat.

Det är flera av internetbokhandlarna som nu börjat med försäljning av mp3-böcker: Adlibris, Akademibokhandeln, Bokus och Ljudboken.se säljer alla mp3-böcker. Priset på en bok varierar mellan 44 och 169 kronor.

Bakom mp3-böckerna ligger företaget Elib som sedan tidigare levererar böcker för läsning på skärmen i handdatorer och mobiltelefoner.

Mp3-böckerna kan laddas ner i antingen vanligt mp3-format eller i filformatet aac som framför allt används i Apple Ipod.

Böckerna levereras upplästa i ett antal avsnitt som är 10 till 30 megabyte stora mp3-filer. Varje avsnitt är 30 till 60 minuter långt. En vanlig bok är sammanlagt på uppemot 10 timmar, vilket innebär att en bok i mp3-format tar upp mellan 100 och 300 megabyte. Det krävs alltså ett rejält minneskort för att få plats med några böcker.

Ljudet känns riktigt bra. Talböcker behöver inte samma ljudkvalitet som musik, så ljudfilerna med bokuppläsning är hårdare komprimerade än vad vanlig mp3-musik brukar vara. Det är därför en hel bok kan få plats på dryga 100 megabyte.

Att köpa en bok kändes oproblematiskt. Några klick på skärmen, och sedan var det dags att fylla i kontokortsnumret. Efter det var det bara att ladda ner boken till den egna datorn. Den som har en mobiltelefon eller handdator med webbläsare kan givetvis ladda ner mp3-boken direkt utan att behöva överföra den via den vanliga datorn.

Utbudet på mp3-böcker är än så länge begränsat till ett 40-tal titlar, alltifrån August Strindberg till Anne Holt.

Är mp3-böcker ett behagligt sätt att avnjuta kultur? Är det inte tråkigt att gå miste om pappersboken? Det är förstås en smaksak, men personligen tycker jag efter att ha provat att det här känns som ett riktigt bra alternativ för att avnjuta en god bok.

Linus Brohult

Få nyheter i Telias mobilportal

Nyheterna i Telias nya portal Surfport är få jämfört med vad man kunde hitta i föregångaren Telia Go. Startsidan har uppdaterats och de ikoner som fanns tidigare är borta. Istället hittar man nu textlänkar och längre ner de senaste nyheterna från Expressen. De hittade man ett par klick bort i gamla Telia Go.

Trots att Telia själva lanserar Surfport som en ny portal är nyheterna främst kosmetiska och det är i stort sett bara en ompaketering av länkarna man hittade i Telia Go. Telia har nämligen inga nya egna tjänster. SMHI plus är en ny tjänst som Telia länkar till och en annan är att man lagt till en länk från portalen till bolåneinstitutet SBABs wap-sida.

Under sommaren är det gratis för Telias kunder att surfa på portalen under helger. Tre och Vodafone bjuder på kostnaden för att surfa på deras respektive portaler. Telia lovar istället på sin sida att det aldrig ska kosta mer än 80 öre att få fram startsidan i Telia Surfport på sin mobil.

Telia Surfport ska vara en gemensam portal för Teliasoneras mobilkunder i Sverige, Finland, Danmark, Norge och Litauen.

Erik Mörner